Čtyřicátník v teplákách vychytal nulu na Euru. Maďarsko - Rakousko 2:0

Program úvodních zápasů základní skupin fotbalového Eura zakončují zápasy skupiny F. V Bordeaux vychytal první čtyřicátník v historii evropských šampionátů Gábor Király favorizovaný tým Rakouska a pomohl Maďarsku ke třem bodům za vítězství 2:0. Večer se Portugalsko utká s Islandem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gábor Király, první čtyřicátník v historii evropských šampionátů

Gábor Király, první čtyřicátník v historii evropských šampionátů | Zdroj: Reuters

Statistika evropských šampionátů se přepsala už s úvodním hvizdem. V brance Maďarska totiž stojí Gábor Király, který se ve věku 40 let a 74 dní stal nejstarším hráčem, který na Euru kdy nastoupil. Téměř o rok překonal legendárního Němce Lothara Matthäuse.

Už po necelé minutě mohl veterána překonat záložník Bayernu David Alaba, jenže trefil pouze tyč. Proti další střele už Király zasáhl. Další zákrok si první čtyřicátník v historii evropských šampionátů proti Junuzovićovi po půlhodině hry.

Největší šanci prvního poločasu měl Rakušan Harnik, který dostal před částečně odkrytou branku přihrávku od Junuzoviće, jenže záložník v rozhodující chvíli podklouzl. Pořekladl nedáš - dostaneš mohl na druhé straně naplnit Dzsudzsák, jenže ani on nemířil přesně.

Prvního gólu se fanoušci v Bordeaux dočkali až po přestávce a křepčit mohli ti maďarští. Lászlo Kleinheiser prošel středem hřiště a našel Adama Szalaie, který v krkolomné pozici vnějším nártem otevřel skóre. O chvíli později navíc dostal Rakušan Dragović za útočný faul druhou žlutou a tedy červenou kartu.

I v deseti se Rakousko snažilo útočit, jenže jeho hráči museli otevřít obranu a to se jim 5 minut před koncem vymstilo. Střídající Zoltán Stieber využil krátce po příchodu na hřiště jeden z rychlých brejků a zvýšil na konečných 2:0.

Statistika vzájemných zápasů i dál hovoří jasně pro Maďary. Ze 138 vzájemných střetnutí vyhráli 67, Rakušané jen 40. Poslední vítězství Rakouska se datuje do roku 1996, v soutěžním utkání dokonce až na mistrovství světa v roce 1934.

Posledním utkáním první várky zápasů bude večerní souboj Portugalska s Islandem, které hostí stadion v St. Étienne.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina F (hráno v Bordeaux):
Rakousko - Maďarsko 0:2 (0:0)
Branky: 62. Szalai, 87. Stieber. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos - Bastien, Fautrel (všichni Fr.). ŽK: Dragovic - Németh. ČK: 66. Dragovic. Diváci: 42.000.
Sestavy:
Rakousko: Almer - Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik (77. Schopf), Junuzovic (59. Sabitzer), Arnautovic - Janko (65. Okotie). Trenér: Koller.
Maďarsko: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera - Németh (89. Pintér), Nagy, Kleinheisler (79. Stieber), Dzsudzsák - Szalai (69. Priskin). Trenér: Storck.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme