Dánští fanoušci přijeli hromadně fandit na Euro. Jako Dánové ale nepijí, spíše jako Češi

Není to zdaleka takový karneval jako při loňském mistrovství světa v Brazílii, ale i Euro fotbalistů do 21 let dokázalo přilákat do Česka fanoušky ze zahraničí. V pražské části turnaje jsou nejpočetnější Dánové. Dorazilo jich kolem tisícovky a můžeme je rozdělit na dvě základní skupiny podle věku a hlavní záminky, se kterou přijeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takřka nezbytnou proprietou dánských fanoušků fotbalového Eura do 21 let je pivo v ruce

Takřka nezbytnou proprietou dánských fanoušků fotbalového Eura do 21 let je pivo v ruce | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Jak se dostat na tramvajovou zastávku Slavia, to už mají dánští fanoušci v malíku. Ve středu ji využili k návštěvě zahajovacího utkání turnaje, ve kterém jejich tým porazil Čechy, v sobotu si cestu na stadion v Edenu zopakují před zápasem proti Německu.

A když je v pražských ulicích potkáte, většinou je můžete zařadit do jedné ze dvou základních skupin - k první z nich patří Hanna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Natáčet s dánskými fanoušky se vydal redaktor Jan Kaliba

„My jsme tady na dovolené a doslechli jsme se, že tady zrovna hrají dánští fotbalisté, tak jsme sehnali nějaké lístky. Ale primárně jsme přijeli jako turisti, jsme tady už od soboty. Viděli jsme Pražský hrad, Křižíkovu fontánu, prošli se po městě,“ říká Hanna, nejvýřečnější z tříčlenné skupinky dánských seniorů.

A pak je tu druhá část dánských návštěvníků, většinou rozesmátých mladíků, kteří korzují po městě v červenobílých střapatých hučkách, obvyklé turistické cíle je moc neberou a návštěvy fotbalových zápasů pro ně nejsou doplňkem, ale hlavním cílem.

„Co se týče šancí našeho týmu na Euru, jsme velcí optimisti. Máme spoustu výborných mladíků, takže v budoucnu doufáme ve zlatou éru dánského fotbalu,“ hlásí hrdě fanoušek Jonas.

„V Praze jsme na týden, takže kromě fotbalu si asi půjdeme zastřílet z pistole (rozesmává tím sebe i partičku kolem), dáme si nějaké to pivo a tak,“ představuje svérázný kulturní program Nicklas.

V Dánsku 'pijou jako Češi'

Druhou polovinu jejich skupinky tvoří Patrick a Christian a každý z téhle severské čtveřice drží v ruce kelímek s pivem.

„To snad ne,“ pobaveně reagují na naše rčení „Piješ jak Dán", pak se chvíli tváří, že o tom slyšeli, a dušují se, že se pokusí svou špatnou reputaci změnit a sami tomu nevěří, protože to ani nechtějí.

A na otázku, jestli také dánština má podobné přirovnání pro pijany, reagují pohotově: „No jasně, říkáme: Piješ jak Čech!“ Nakonec se ale shodnou spíš na Rusovi, v tónu jen o něco vážnějším.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme