Derby je vnímáno jinak než v minulosti, myslí si Šilhavý. Klubismus hrál dříve větší roli

Sešívaní jdou do derby jako favorité. Po několika letech se větší šance v souboji fotbalistů Slavie a Sparty dávají celku z Edenu. Případná výhra by svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého posunula na první místo ligové tabulky. Historická rivalita obou soupeřů je velká, i když jedna věc se asi v současnosti mění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Šilhavý, nový trenér Slavie

Jaroslav Šilhavý, nový trenér Slavie | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

Ať už bylo postavení Slavie nebo Sparty ve fotbalové tabulce jakékoli, pokaždé se vedly před i po derby vášnivé debaty. V minulosti ale byli hráči dost často s klubem víc sepjatí, než jak tomu bývá v posledních letech.

„Za mých hráčských let se tak často nepřestupovalo. Derby jsme prožívali. Šli jsme si ho užít, ale zároveň jsme věděli, že máme zodpovědnost vůči klubu a fanouškům,“ vzpomíná na souboje Sparty se Slavií bývalý hráč letenského klubu a později i trenér Vítězslav Lavička, jenž v současnosti vede reprezentační výběr do 21 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

K dřívějším derby se vyjádřili také Vítězslav Lavička s Karlem Jarolímem

Ani teď si nikdo nedovolí na hřišti nic vypustit. Je ale rozdíl, pokud hrajete za jeden z klubů rok nebo pět let a více. „Ve Slavii jsem prožil kus života. Na druhou stranu derby se věnuje tolik pozornosti, že současní hráči pocítí, že hrajou za jeden nebo druhý klub,“ myslí si před 287. vzájemným zápasem pražských „S“ reprezentační kouč Karel Jarolím, který dvakrát dovedl celek z Edenu k mistrovskému titulu.

Sešívané aktuálně vede Jaroslav Šilhavý, jenž sám za klub nastupoval ve své aktivní kariéře. Vyzkoušel si ale také angažmá ve Spartě. Teď vede ve Slavii tým, který je povětšinou složen s fotbalistů, kteří v Edenu nepůsobí příliš dlouho. Vnímání derby je tak podle 55letého Šilhavého trochu jiné než v minulosti.

„Atmosféra je samozřejmě velká. Jenže třeba cizinci vnímají, že jde o zvláštní zápas, ale pocitově na tom nejsou jako hráči, kteří hráli derby deset let,“ tvrdí. Jeho slova víceméně potvrdil také záložník domácích Antonín Barák. „Nebudeme si hrát na to, že jsme slávisté nebo sparťané. Nicméně podobné utkání chce každý vyhrát,“ říká.

Sami hráči i klub se díky vítězství v takto prestižním souboji navíc mohou zviditelnit.

Mirko Vasić, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme