Do derby pražských 'S' můžou zasáhnout až čtyři Afričani. Držíme při sobě, tvrdí

Derby Slavie se Spartou můžeme vnímat i jako takové malé mistrovství Afriky. Mezi slávisty dokonce najdeme šampióna z letošního Poháru afrických národů. Ale dlouhodobě významnou roli mají afričtí fotbalisté v obou týmech. Na každé straně najedeme dva, a když se zrovna neschyluje ke vzájemnému souboji jako je ten nedělní, tak se mezi sebou přátelí bez ohledu na barvu klubových dresů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie Simon Deli (vlevo) a Michael Ngadeu

Fotbalisté Slavie Simon Deli (vlevo) a Michael Ngadeu | Foto: Fotobanka Profimedia

Je to i tím, že slávista Simon Deli a sparťan Tiemoko Konaté patří ke stejným národním barvám, oba pocházejí z Pobřeží slonoviny a navíc se dobře znají z doby, kdy ještě společně hráli na Letné.

„Simon je pro mě jako bratr. Bydleli jsme rok a půl spolu, když byl ve Spartě. Měli jsme náročnější okamžiky, některé zase šťastnější, ale vždycky jsme drželi při sobě. Zůstáváme v kontaktu, i když jsme zrovna doma v Africe. S ostatními africkými hráči v Česku si taky čas od času píšeme. Ta vzájemná podpora je důležitá. Tady si člověk uvědomuje, že život není jen fotbal. Jsme jako jedna velká rodina,“ říká Konaté o soudržnosti mezi africkými fotbalisty v cizím evropském prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Simon Deli je pro mě jako bratr. Bydleli jsme rok a půl spolu, když byl ve Spartě, říká fotbalista Sparty Konaté před nedělním derby

On sám tuhle podporu zrovna docela potřebuje – na podzim ho ve Spartě odstavili kvůli snaze vytrucovat si přestup do Rumunska, a i když už zase hraje, vlastní fanoušci na něj za to stále hučí a pískají.

Teď se navíc zdá, že nebude patřit k oblíbencům nového trenéra Petra Rady, a protože start obránce Costy ze Zimbabwe po zranění také není jistý, může se stát, že na svou africkou sílu vsadí v derby jenom kouč Slavie Jaroslav Šilhavý.

„Je to trenér, který má rád hru a nechce, abychom byli pasivní. Takticky nám přinesl hodně. Říká nám, že si máme věřit a že se nemáme bát tvořit a hrát dopředu. Osobně mi to vyhovuje, a je to možná to, co nám chybělo na začátku sezony. Myslím, že ten rozdíl je znát a teď jde už jen o to, aby nám to takhle vydrželo až do konce sezony,“ přeje si Deli, který se po příchodu do Slavie právě ze Sparty vypracoval v jednoho z nejlepších středních obránců v lize.

Jeho spoluhráčem a kamarádem, se kterým si v šatně může promluvit francouzsky, je Michael Ngadeu. Tomu to pro změnu začalo jít na pozici defenzivního záložníka, v zimě se stal s Kamerunem mistrem Afriky a teď by rád přidal i další titul.

„Máme velkou šanci. To by pak byl opravdu perfektní rok. Ale ještě zůstaňme v klidu, máme před sebou dost zápasů, teď zrovna jeden velmi těžký. Snažme se získat co nejvíc bodů, ať můžu pak všem na konci sezony vykládat, že jsem nejen mistrem Afriky, ale i mistrem České republiky,“ říká Ngadeu.

K tomu by se úspěch v nedělním derby slávistickému Kamerunci dost hodil

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme