Do prahy zavítal 'ušatý pohár' – trofej pro vítěze Ligy mistrů

Do Prahy dorazil jeden z nejlepších fotbalistů světa uplynulých dvaceti let. Portugalec Luis Figo představil trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer a Louis Figo představují trofej pro vítěze Ligy mistrů

Vladimír Šmicer a Louis Figo představují trofej pro vítěze Ligy mistrů | Zdroj: ČTK

Před Staroměstskou radnicí stojí tak jako před každou celou hodinou hloučky turistů. To, co ale vidí uprostřed náměstí, nemá nic společného s poklidným střídáním apoštolů.

Zatímco se postavy svatých spořádaně a pravidelně zjevují v oknech, po dlažebních kostkách sebou chaoticky trká hrozen fotoreportérů, kameramanů a fanoušků. Vždy podle toho, kam se zrovna pohne cíl. Vítěz Ligy mistrů z roku 2002 Luis Figo přijel do Prahy představit trofej za triumf právě v této soutěži.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do prahy zavítal 'ušatý pohár' – trofej pro vítěze Ligy mistrů

Není proto divu, že přihlížející dámy z Portugalska upotalo, když kolem nich prošel slavný krajan s nablýskaným pohárem v rukou. Jen dvanáct hráčů má za sebou stovku startů v Lize mistrů, a právě Luis Figo mezi ně patří.

Hrál za Sporting Lisabon, Barcelonu, Real Madrid, a také Inter Milán, pro který jako šéf mezinárodních záležitostí pracuje. Takže ani nemusel přemýšlet nad otázkou, kumu drží v boji o ušatý pohár palce.

Figo fandí Interu

„To je jednoduché, přece Interu, pro který dál pracuji. V minulé sezóně trofej získal a letos má stejný cíl. Ale pokud by se do finále nedostal, pak budu držet palce dalším týmům, za které jsem nastupoval," říká slavný Louis Figo.

A fandil by tedy i madridskému Realu, se kterým také Luis Figo celou Ligu mistrů v roce 2002 vyhrál, a poprvé a naposledy tak získal i slavný pohár, který je teď k vidění v Praze. A nejen tam si trofej potěžkal také Vladimír Šmicer, který ji získal s Liverpoolem.

„My jsme měli štěstí, když jsme vyhráli v Istanbulu, že to bylo popáté. A když klub vyhraje Ligu mistrů pětkrát, tak si trofej může nechat. Takže my jsme si jí nechat mohli a přivezli jsme ji do Liverpoolu," zavzpomínal hrdě Vladimír Šmicer.

Šmicer: Trofej je jako svatý grál

„Ale jinak si kluby nechávají dělat repliky, takové byly i v liverpoolském muzeu. K těm čtyřem replikám jsme přidali i tu pravou. I tahle by měla být samozřejmě originální," říká jeden ze tří Čechů, kteří také slavný pohár získali, Vladimír Šmicer, dnes manažer národního týmu a současně i průvodce Luise Figa na krátké návštěvě v Praze.

Bývalý hráč Liverpoolu nedá na trofej pro vítěze Ligy mistrů dopustit, a třeba hokejistům Pardubic, kteří nedávno jiný pohár za domácí titul, a vrátili ho poničený, nerozumí.

„Já, když bojuji o nějakou trofej, tak mám respekt vůči hráčům, legendám, které ji vyhrály přede mnou. A jestli se někomu nelíbilo, že to dva roky před nimi vyhrála Sparta nebo kdo, tak to vůbec nemají hrát, protože nerespektují kvalitu a umění hráčů před nimi," podivuje se Šmicer.

„My jsme si tu trofej hýčkali, na ní nebyl ani škrábaneček, natož, aby spadla. To je jako svatý grál. Mě by zajímalo, jestly by tohle v Pardubicích udělali se Stanley Cupem. Ale těmhle hráčům se naštěstí Stanley Cup do ruky nejspíš nedostane," podotýká Vladimír Šmicer.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme