Dočkal se zabydluje v Číně a seznamuje se s novým prostředím. Komunikuje přes překladatele

Fotbalista Bořek Dočkal to teď bude mít na srazy české reprezentace dost daleko. Nedávno totiž přestoupil do čínského Che-nanu, a tak cestou na zápasy národního týmu překoná pokaždé několik časových pásem. Tvořivý záložník si to vyzkoušel poprvé teď, i když už pár dní v Praze trénoval individuálně. A mohl vstřebávat první zážitky z Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bořek Dočkal v novém dresu

Bořek Dočkal v novém dresu | Foto: http://www.jianyefc.com

„Doteď jsem bydlel na hotelu, měl jsem asi čtrnáct dní na to, abych našel bydlení a připravil to pro rodinu, protože už máme v plánu po reprezentačním srazu cestovat společně, a to se povedlo. Našli jsme pěkné bydlení a já jsem s tím spokojený,“ popisuje svoje první dojmy ze života v Číně Bořek Dočkal.

Když jednal o přestupu, bylo pro něj velmi důležité, aby alespoň viděl nové prostředí. Sám totiž nikdy v Asii nebyl a velmi podstatnou roli hrála rodina a názor manželky.

„Viděl jsem i na ní, že si na to neumí udělat úplně obrázek. Byly to hrozně neustálené názory, každý den se to hodně měnilo. Viděl jsem na ní, že sama za sebe to rozhodnutí asi není schopná udělat. Dostal jsem ale volnost v tom, že řekla, že se mnou půjde i s malým, pokud se já rozhodnu, že tam chci jít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalista Bořek Dočkal se seznamuje s prostředím v Číně

Tvořivý záložník tak sháněl informace o Číně, hledal na internetu. Realita je ale podle něj jiná. A jak sám přiznal, čekal horší životní podmínky.

„Ale to já jsem věděl, že se to může stát. Často žijeme ve zkreslených představách. Jak už jsem s fotbalem procestoval dost míst, tak jsem často někam jel, měl jsem o tom místě předsudky a tam jsem zjistil, že to je úplně jinak,“ říká Bořek Dočkal, který se tak sžívá s městem Ťien-jie, s jeho lepšími i horšími stránkami.

Poznává také novou kulturu a zvyky, zatím ale nenarazil na zásadní problém - ani smog prý není tak výrazný. A Dočkal poznává také klub samotný.

Domácí čínští fotbalisté mají podle něj dobré návyky, chybí jim ale trochu umění improvizace ve hře. Komunikace probíhá přes překladatele, trenér je Číňan a pokyny dává v čínštině. Bořek Dočkal by se rád alespoň něco z tohoto jazyka naučil, jenže lehké to nebude.

„Samozřejmě pro nás to bude velký skok, tak jak oni se perou s angličtinou, mají s tím problém. Tak si myslím, že stejně tak se budu prát já s tím, abych se něco naučil. Zatím to na mě dělá dojem, že je to skoro nemožné se naučit nějak dobře.“ Hlavní je ale podle Bořka Dočkala projevit zájem a snahu o jazyk země, ve které hrajete.

Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme