Duel fotbalistů USA a Mexika má nový rozměr. Trump už loni figuroval v upoutávce na vzájemný zápas

Fotbalový zápas kvalifikace na mistrovství světa 2018 mezi Spojenými státy a Mexikem, který se v pátek odehraje v americkém Ohiu, dostává nový rozměr. Prohlásil to kapitán národního týmu USA Michael Bradley poté, co Donald Trump zvítězil v prezidentských volbách. Republikánský kandidát se totiž proti Mexičanům ostře vyhranil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexiko vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA znepokojilo

Mexiko vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA znepokojilo | Zdroj: Reuters

Trump během prezidentské kampaně označil Mexičany za násilníky a zločince. Zároveň pohrozil, že je nechá deportovat a na společné hranici vybuduje zeď, kterou zaplatí právě Mexiko (více k prohlášení Trumpa).

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto řekl, že Trump svými prohlášeními poškozuje americko-mexické vztahy. A že za zeď, již chce budoucí hlava USA postavit, Mexiko rozhodně platit nebude (psali jsme zde).

„Všechno, co se stalo v posledních měsících, dodává zápasu nový rozměr,“ uvědomuje si před pátečním kvalifikačním utkáním na mistrovství světa 2018 s Mexikem kapitán americké reprezentace Michael Bradley. Lidé by podle něj měli respektovat demokracii, stát za novým prezidentem a věřit, že bude dělat pro zemi to nejlepší.

Bradley zároveň doufá, že se aktuální politická situace při zápase nijak nepromítne. „Musíme se vzájemně respektovat, ať už jsme Američani, Mexičani, ženy, muži nebo děti,“ připomíná devětadvacetiletý záložník Toronta.

Tohle je fotbal, ne politika

Brankář Spojených států Tim Howard se nechtěl do médií vyjadřovat, nakonec ale prohlásil, že si rovněž přeje, aby se vyhrocené vztahy při utkání neprojevily. „Mexiko nám bude chtít nakopat zadky a my budeme chtít nakopat zadky jim. Tohle je fotbal, ne politika. A nemá s ní nic společného,“ míní Howard.

Zápas je na programu v pátek v 19.45 tamního času (v 01.45 středoevropského) ve státě Ohio, které letos ovládl republikánský kandidát Trump, ale ve volbách v letech 2008 a 2012 tam vítězili demokraté.

Dvacetitisícový stadion Mapfre Stadium však leží v Kolumbusu, kde jako v jednom z mála regionů v Ohiu lidé hlasovali pro Hillary Clintonovou. Trumpa tam porazila o téměř 26 procent (podrobné výsledky CNN).

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme