Dva duely posledního kola podzimní části fotbalové ligy zmařila zima. Příprava trávníku stojí až 250 tisíc

Zima už o sobě dává vědět, a to je hlavní důvod, proč poslední kolo podzimní části fotbalové 1. ligy nabídlo místo osmi jen šest duelů. Hodně se mluví především o odloženém utkání Bohemians s Plzní. Hrací plocha v Ďolíčku byla podle sudího nezpůsobilá ke hře, a tak se spekuluje, zda ve Vršovicích včas spustili vyhřívání hřiště. To je na prvoligových stadionech povinné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání Bohemians 1905 s Plzní bylo odloženo

Utkání Bohemians 1905 s Plzní bylo odloženo | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Sníh a mráz o sobě sice v posledních letech začátkem adventu nedávají vědět nikterak silně, přesto by neměly správce stadionů právě v tomhle období překvapit. Aby v takových případech nepřipomínalo hřiště spíš ledovou plochu, nebo snad běžkařský stadion, mít vyhřívaný trávník je nutností, a na prvoligové úrovni od roku 2010 dokonce povinností.

„Funguje to zhruba stejně jako podlahové topení. Preferovaný typ vyhřívání na stadionech je teplovodní – tak to má většina stadionů. Funguje to tak, že teplovodní potrubí je umístěno zhruba ve hloubce 20 centimetrů a je napojené na zdroj tepla,“ popisuje člen komise pro hrací plochy fotbalového svazu Radovan Novotný, jak fungovalo vyhřívání trávníků třeba při víkendovém, 16. kole první ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Slovanu máme spočítané, že jeden celý den vytápění stojí 20 tisíc korun, říká k vytápění trávníku technický ředitel Slovanu Liberec Vlastimil Čadílek

Provoz vyhřívaného trávníku však rozhodně není zadarmo.

„Ve Slovanu máme spočítané, že jeden celý den vytápění stojí 20 tisíc korun. V zimním období, abychom měli jistotu, je potřeba vytápět deset až 14 dní předem. Příprava jednoho zápasu tedy může vyjít na 200 až 250 tisíc,“ konkretizuje výdaje na vytápění trávníku technický ředitel Slovanu Liberec Vlastimil Čadílek.

Připraveným trávníkářům by proto neměly náhlé mrazy způsobit nepřekonatelné problémy, je ale zapotřebí vyhřívat trávník s výrazným předstihem.

David Nyč, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme