Dva úkoly fotbalistů Sparty: zahřát fanoušky a neztratit opory

Fotbalistům Sparty dorazil do Prahy poslední soupeř ve skupině Evropské ligy, moskevský CSKA i s českým reprezentačním útočníkem Tomášem Necidem. Letenští už mají podobně jako ruský favorit postup jistý, a tak je čeká řešení jednoho lehce schizofrenního úkolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská liga UEFA

Evropská liga UEFA | Foto: UEFA

Zadání komplikované úlohy by mohlo znít asi takto: V mrazivém večeru zahřát věrné fanoušky kvalitním výkonem a zároveň neriskovat ztrátu důležitých hráčů před jarní vyřazovací částí, což je kombinace dvou požadavků, které do sebe nemusí zrovna ideálně pasovat.

"Určitě se chceme předvést před domácím publikem. Myslím, že lidé s námi přijdou oslavit postup v co největším počtu a tak k tomu také přistoupíme. Kromě toho jde také o koeficient. Navíc hrát s takovým týmem jako je CSKA je určitě svátek," vypočítává trenér Jozef Chovanec známé důvody, proč je dobré hrát i v posledním duelu skupiny za rozhodnutého stavu na vítězství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová Sparta chce v duelu s CSKA Moskva potěšit fanoušky

Jenže pak jsou tu také rizika spojená se zraněním nebo karetními tresty. Jeden takový si teď v klidu odpyká Tomáš Řepka, který si třetí žlutou vysloužil v závěru minulého zápasu v Palermu za zdržování hry.

To, co se před časem nepovedlo důležitým a ohroženým hráčům madridského Realu v Lize mistrů, vyřešil sparťanský stoper v tichosti, a způsobem, který musel imponovat i vyhlášenému, ale v případě komedie s úmyslnými kartami znemožněnému stratégovi Josému Mourinhovi.

"Nevím, jestli se zhlédl v Realu, ale určitě je pro něj lepší, když si odpyká trest v zápase, ve kterém už o nic nejde," vysekl v nadsázce poklonu svému kolegovi ze stoperské dvojice Erich Brabec.

Šance pro náhradníky

On sám je na tom hůř a přesně zapadá do už zmíněné škatulky ohrožených fotbalistů. Karty má totiž dvě, a jen nerad by si vysloužil třetí v zápase, před kterým už je o všem podstatném rozhodnuto.

"Radši bych hrál ale uvidíme, třeba mě trenéři budou šetřit," přemýšlí Erich Brabec, jestli bude z taktických důvodů odpočívat, nebo jako jediný ze stabilních stoperů nastoupí. A není asi sám.

"To je na trenérech. Ale myslím, že budou hrát kluci, co nedostávali tolik příležitostí. Rozhodně se ale chceme s fanoušky rozloučit důstojně," říká Jiří Kladrubský.

Kruh se tím uzavírá. Stačí si vzpomenout, jak si tehdy nedobrovolně zeštíhlený kádr vedl v kvalifikaci o Ligu mistrů se Žilinou, a to se také snažil potěšit fanoušky. Ale teď mají fotbalisté, kteří pravidelně nenastupují, ideální šanci na reparát. Tentokrát se totiž nemusejí stresovat tím, že je ve hře zhruba 150 milionů korun.

Alena Benešová, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme