Eurodeník - 16. díl: Šampionát očima dětí. Sní o tom, že se jednou stanou nejlepšími fotbalisty

Nejvděčnějšími fanoušky evropského fotbalového šampionátu jsou děti. Vyprávějí si o svých hrdinech, akcích nejlepších hráčů a těší se na další zápas. Turnaj je pro ně motivací k tréninkům, na kterých si hrají na nejlepší hráče a sní o tom, že jednou budou na jejich místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvděčnějšími fanoušky evropského fotbalového šampionátu jsou děti

Nejvděčnějšími fanoušky evropského fotbalového šampionátu jsou děti | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Od dnešního dne mají děti ve Francii prázdniny. V jedné škole v západní části Paříže se především kluci těší na klíčový zápas fotbalového Eura mezi Francií a Německem. Zatím sledovali každý zápas, i když často jim rodiče dovolí pouze poločas, když utkání začíná v devět večer.

Nejoblíbenějším hráčem Mustafy je Olivier Giroud, líbí se mu, že dává góly a že je silný, hodně šancí prý spálí, ale vždy nějakou promění. Mustafa také obdivuje jeho účes. Říká, že až vyroste, tak bude také tak silný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šampionát je pro děti motivující. Hrají si na nejlepší hráče a sní o tom, že jednou budou na jejich místě

Fotbal už hraje v klubu, ale nejvíce ho baví, když si může s kamarády zahrát o přestávce ve škole a hlavně si rád o fotbale povídá.

Jeho kamarádi se překřikují, když se jich zeptám, kdo je jejich nejoblíbenějším hráčem, koho nejvíce sledují. U nich to ale vyhrává Dmitri Payet, jen pár chlapců jmenuje Griezmanna, který už rozhodl dva zápasy, ale také si překvapivě vzpomenou na brankáře Llorise, který zatím zas tolik práce na turnaji neměl.

Na stadionu nikdo z nich nebyl, jejich rodiče nemají tolik peněz, aby si mohli dovolit koupit vstupenku, ale fandit budou u televize.

Vzpomněl jsem si na tyto kluky po zápase Itálie - Španělsko, kdy jsem potkal děti, které vedli přímo za ruku při nástupu na hrací plochu nejlepší světoví fotbalisté. Byl jsem překvapen, když mnozí z nich vůbec netušili, že je vedli Iniesta, Sergio Ramos či Pique.

Situaci mi vysvětlil jeden z otců. Spolu se synem si v restauraci rychlého občerstvení, která je jedním z oficiálních sponzorů turnaje, vyplnili kartičku, získali kód a na internetu potom našli, že syn Michel byl vybrán, aby doprovázel fotbalisty právě v tomto zápase.

Na první pohled bylo na chlapci vidět, že nejen že neznal žádného hráče, ale možná by měl potíže i uhodnout sport, jaký se před jeho očima na trávníku odehrával.

Jeho táta pak dodal, že mu kluci řekli, že to je prý nějaký obránce Milána, ale že se musí podívat na fotku. Co by za to asi dali kluci, které jsem potkal ve škole.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme