Evropská kvalifikace v Asii: Fotbalovou reprezentaci čeká nejdelší výjezd

Sotva se někteří z reprezentantů slétli z různých koutů Evropy do Prahy, už zase čeští fotbalisté balili zavazadlo a vyrážejí do světa. Sice letí za dvěma zápasy se soupeři, proti kterým budou hrát o účast na mistrovství Evropy, ale evropský kontinent kvůli tomu musí skoro na týden opustit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České reprezentanty čeká dlouhá cesta, vlastní branky si ale s sebou vozit nemusí

České reprezentanty čeká dlouhá cesta, vlastní branky si ale s sebou vozit nemusí | Zdroj: ČTK

„Prostě to tak je, aspoň to budeme mít najednou za sebou,“ směje se kapitán Tomáš Rosický losu evropské kvalifikace, který klidně mohl českému týmu určit bližší soupeře, ale místo toho musí jeho družina pro další body až na jiný kontinent.

Turecko tradičně a už více než deset let i Kazachstán totiž na mapě fotbalového světa patří do Evropy, i když čistě geograficky leží obě země z větší části v Asii.

A právě na asijské půdě odehrají Češi obě utkání. To páteční jen těsně - stadion Fenerbahce leží v asijské části Istanbulu deset minut chůze a zhruba dalších deset minut jízdy trajektem od evropské části města.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě do Asie mluvil s oporami reprezentace Tomášem Rosickým, Tomášem Sivokem a Petrem Čechem reportér ČRo Jan Kaliba

„Žiju v asijské části, ale radši jezdím na evropskou. Když má člověk čas, je Instanbul opravdu nádherný. Člověk nepotká jen Turky, ale je to kosmopolitní město. Manželka se nechce vrátit do Čech, příští rok mi končí smlouva a přemlouvá mě, abych tam zůstal,“ vypráví Tomáš Sivok.

Obránce Besiktase Istanbul už by ani nedovedl spočítat, kolikrát za sedm let života přejel Bospor z jednoho kontinentu na druhý a zase zpátky. I jeho klub je totiž mezi oběma částmi pevniny rozpolcený - tréninkové centrum má v Asii, stadion v Evropě.

Kazachstán, kam čeští fotbalisté zamíří v sobotu po zápase s Tureckem, o přeřazení z menší konkurence Asijské fotbalové konfederace mezi evropské týmy hodně stál. Podobně jako Turecko ale patří do Evropy jenom na své poměry nepatrnou západní částí území.

Asie by pro Kazachstán byla snazší

Pondělní duel kvalifikace Eura 2016 se bude hrát mnohem východněji - v metropoli Astaně, která leží v podobné zeměpisné délce jako třeba indická Bombaj.

„Byl jsem překvapený. I pro ně by bylo snazší hrát asijskou část, ale jsou součástí evropské kvalifikace. Už za 12 let, co jsem v národním týmu, jek to poprvé, co tam hrajeme. Vždycky se nám to vyhýbalo, teď jsme takové štěstí neměli,“ komentuje brankář Petr Čech výjezd na místo, které je pro českou reprezentaci rekordní.

Za více než dvacet let své samostatné existence ještě český národní tým nikdy nehrál soutěžní utkání tak daleko od domova - z evropských soupeřů je totiž Kazachstán nejvzdálenější, na mistrovství světa se Češi probojovali jen jednou, když ho pořádalo Německo, a i na Pohár FIFA do Rijádu to měli blíž.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme