Fanoušci Hajduku míří do Liberce přes Prahu, jejich klub vznikl v místním pivovaru

Los 4. předkola Evropské ligy určil fotbalistům Liberce za soupeře Hajduk Split. Úvodní utkání na půdě Slovanu se hraje dnes večer. A většina fanoušků tohoto chorvatského klubu si po dnešní cestě na sever Čech udělala přestávku v Praze. V pivovaru, kde byl jejich klub v roce 1911 založen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Hajduku v restauraci U Fleků

Fanoušci Hajduku v restauraci U Fleků | Foto: Vojtěch Raiman

„Narodili jsme se tady. Teda ne my, ale náš klub. Tahle návštěva pro mě znamená mnoho, dá se říct, že všechno. Jsem ze Splitu a Hajduku fandím přes třicet let, ale tady jsem poprvé,“ říká po 14 hodinové cestě autem v Pivovaru U Fleků fanoušek Hajduku Split Luka.

Stejně jako jeho mnoho jeho dalších kolegů z fanklubu Torcida se s mobilním telefonem zvěčnil pod pamětní deskou připomínající vznik svého klubu a zamířil na sever Čech. „Doufám, že si zaděláme na postup už tady a nad Libercem vyhrajeme,“ věří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fanoušky Hajduku Split zastihl v tradičním pražském pivovaru reportér ČRo Jakub Kanta

„Torcida je fanouškovská organizace, která je jednou z nejstarších v Evropě, byla založena v roce 1950. Je to jedna z nejlépe organizovaných fanouškovských skupin, mají volené orgány, svého prezidenta i placené právníky. Řada fanoušků je příznivci Hajduku z povolání,“ vysvětluje fotbalový reportér Ondřej Zlámal.

Jméno ale fanklub Torcida přebral. „Byli inspirování brazilskými fanoušky v roce 1950, kteří se jmenovali Torcida. Pro ně je fanouškovství něco jako náboženství spíš než zábava na odpoledne. Prožívají to, je to pro ně celý život,“ dodává novinář.

Na fotbalové utkání Slovanu Liberec s Hajdukem Split dohlédne na 300 policistů

Číst článek

„Mají pobočky v jednotlivých městech v Chorvatsku a získání členství není úplně jednoduché. K Praze je váže historie. V roce 1911 shlédlo v 5 chorvatských studentů v Praze derby Sparta – Slavia. Líbilo se jim to tak, že se rozhodli, že založí klub ve svém městě,“ přibližuje historii Zlámal.

Nejen Luka ale spousta dalších příznivců toho klubu se právě U Fleků dnes zastavila, aby si nejen dala pivo a oběd, ale také odpočala před pokračování své cesty na sever Čech, kde je pod Ještědem na stadionu u Nisy čeká od 20 hodin utkání 4. předkola Evropské ligy.

V Liberci bude při úvodním utkání přes tisíc přívrženců Hajduku. 550 lístkům pro klub totiž obávaní fanoušci zaúkolovali své české přátele ze Slavie, aby jim vstupenky na místě koupili.

Pamětní deska na pražské zrození Hajduku Split | Foto: Vojtěch Raiman

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme