Fanoušci si užili šampionát i bez neprůstřelné vesty

Málokterý fotbalový šampionát vzbuzoval takové obavy jako ten v Jihoafrické republice. Média se vyřádila v popisování zločinnosti a různých neštěstí, která na fanoušky číhají. A výsledek? Kromě drobných nedorozumění a několika okradených turistů se nestalo vůbec nic. Šampionát běží jako po másle a snad jediný rozdíl oproti německému mistrovství světa spočívá v tom, že v Africe mají lidé na všechno víc času.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bzučení vuvuzel vyvolává nelibost

Bzučení vuvuzel vyvolává nelibost | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na nejdivočejší ulici v Kapském městě bubnuje skupinka mládenců a večerní město se pomalu dostává do varu. Za chvíli bude Long Street plná turistů, opilců, žebráků, prostitutek a policistů. Přesně to milují fanoušci a přesně to se líbí i Tambovi, který dělá ochranku v baru a ani si nepamatuje, kdy se tu něco seriózního semlelo. „Kdysi dávno tu píchli do břicha jednoho turistu, málem zemřel. Volal jsem ambulanci, musel jsem svědčit. Ale o ničem jiném opravdu vážném nevím,“ přemýšlí Jihoafričan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ľubomíra Smatany o fanoušcích v JAR.

Kapské město má přeci jenom lepší pověst než třeba Johannesburg. Stejně tu však má každý přísně hlídaný dům, v noci se do okrajových čtvrtí běloši neodváží a nejlepší byznys je ochrana budov a majetku. Takovou firmu má i David, ačkoliv o zločinu čte jenom v novinách. „Ne. Nikdy mě nikdo neokradl, nepřepadl ani se nevloupal do domu. Ani z mých přátel nevím o nikom. Jižní Afrika je skvělá země. Ale pořád vidíš v televizi a čteš v novinách hrozné věci. Tak to prostě u nás chodí,“ posteskne si.

Fanoušci jsou přitom v ještě lepší pozici - pohybují se především v okolí stadionů, hotelů a v turistických cílech, kterých je v Jihoafrické republice na tisíce. Jedním z nich je i Peter, který si nemůže místní obyvatele vynachválit. „Musím říct, že to, jaká byla propaganda u nás na Slovensku a asi i jinde, že je to tu strašně nebezpečné, není úplně pravda. Člověk musí být obezřetný, ale pokud nechodí opilý po nocích venku, tak myslím, že tu problém nemá a nepotřebuje ostnaté dráty a neprůstřelné vesty, jak nám říkali na Slovensku,“ svěřuje se se svou zkušeností ze šampionátu.

Jihoafričané fotbal milují a neustále se o fanoušky starají. Každý odpovídá turistům úsměvem a nezbytnou radou. Ještě pořád je uvádí v úžas, že mají doma šampionát a rádi zdůrazňují, že všechno běží jako na drátkách. Jako třeba Damieon. „Máme tady poprvé šampionát a je to stoprocentní úspěch. Všichni mluvili jenom o špatných věcech a problémech. Tak se podívej okolo. Žádný zločin, žádné stížnosti, vůbec nic,“ pochvaluje si.

Mladí fotbalisté | Foto: Ľubomír Smatana

Jihoafrická republika má svoje vlastní obrovské problémy - polovina populace žije v bídě, často bez elektřiny a pitné vody. Každý desátý je nakažený virem HIV a každý den dochází průměrně k padesáti vraždám. Jenže to všechno platí především pro chudinské čtvrti, kde lidi ke zločinu vede zoufalství. Šampionát jejich situaci nezmění, Jižní Afriku ale poprvé ukazuje celému světu v tom lepším světle.


Zvětšit mapu: Kapské město, Jihoafrická republika

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme