Fanoušci Slavie žalují policii kvůli údajně protiprávnímu zásahu, soud bude ve čtvrtek

Fotbalové zápasy Sparty a Slavie se často 'dohrávají' ještě dlouho po samotném utkání a dvojnásob to platí o derby, které se uskutečnilo na jaře předminulého roku. Fanoušci sešívaných se při hromadném pochodu na Letnou dostali do konfliktu s policií a strážce pořádku nyní za údajně protiprávní zásah žalují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci pražské Slavie žalují policii za její údajně nepřiměřený zásah proti nim (ilustrační foto)

Fanoušci pražské Slavie žalují policii za její údajně nepřiměřený zásah proti nim (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Fanoušci Slavie vyrazili společně na jaře roku 2014 na derby, jak to často dělávají. Někteří z nich ale použili pyrotechniku a policisté proti nim na Čechově mostě razantně zasáhli.

Příznivci sešívaných tehdy připomínali, že uzavřeli s policisty nepsanou dohodu, že mohou pyrotechniku používat. Policisté na druhou stranu říkali, že k žádné takové dohodě ze zákona nemohlo dojít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukázka z názorového sporu Martina Kroba, předsedy Odboru přátel Slavie, a Marka Adama, velitele zásahu, z archivu ČRo

Případ prověřovala vnitřní policejní kontrola, ale na zásahu nic závadného nenašla. Fanouškům se to však nelíbilo, takže podali žalobu.

Tu zjednodušeně postavili na tom, že se policisté chovali protiprávně a že vyhlášku, na základě které ochránci zákona nechtějí tolerovat pyrotechniku v ulicích Prahy, už v roce 2010 označil Nejvyšší správní soud jako neúčinný právní předpis.

Fanoušci tvrdí, že pokud se něčím provinili, tak tím, že nerespektovali protiprávní pokyny policie. Svou iniciativu pojmenovali 'Jde do tuhého' v narážce na jméno policejního prezidenta, který si problematiku fotbalových fanoušků vytyčil jako jednu ze svých priorit při nástupu do funkce.

Kauzu začne projednávat Městský soud v Praze ve čtvrtek.

ČRo, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme