Fanoušci v Barceloně vzpomínali po výhře nad Atléticem na "nizozemské zjevení" Johana Cruyffa

Lionel Messi pětistý gól své kariéry zase nedal, ale i tak hráči Barcelony v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů porazili Atlético Madrid 2:1. Rozjasnili tím chmurné období posledních dnů, kdy prohráli s největším rivalem a kdy zemřel ten, který katalánský fotbalový zázrak pomohl stvořit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johan Cruyff

Johan Cruyff | Zdroj: Reuters

„Johan Cruyff je jeden z těch, co změnili fotbal v Barceloně. Před jeho příchodem jsme hráli jinak. Nezískali jsme žádnou evropskou trofej - a po jeho příchodu máme už pět vítězství v Poháru nebo později Lize mistrů,“ upozorňuje fanoušek Barcelony Victor před stadionem Nou Camp, kde je otisk fotbalového myšlení slavného Nizozemce stále jasně patrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fanoušci Barcelony vzpomínali po výhře nad Atléticem Madrif na klubovou legendu Johana Criujffa

Nesnáším porážky, zvlášť s Realem, ale to přebolí. Důležitá je jiná věc - před Cruyffem jsme se s Realem vůbec nemohli měřit a to se zásadně změnilo. Teď je Real Madrid pořád pod námi, i když jsme s ním prohráli,“ doplňuje Victor.

„Míč je jenom jeden, a když ho mám já, soupeř mi nemůže ublížit. Toho se Barcelona dodnes drží - a vlastně i španělský národní tým.“ Šéfredaktor barcelonského nemainstreamového časopisu "Panenka" Aitor Lagunas má nejradši právě tuhle myšlenku mistra fotbalové filozofie i praxe. Když Johan Cruyff před více než čtyřiceti lety do Katalánska přišel, bylo to pro místní zjevení.

Zemřel Johan Cruyff, legendárnímu fotbalistovi bylo 68 let

Číst článek

„V roce 1973 jsme měli ve Španělsku fašismus - u moci byl Franco, byla tu diktatura. A najednou se tu objevil nějaký holandský kluk s dlouhými vlasy a úplně jiným přístupem k životu - taková změna,“ rozplývá se Lagunas.

Tohohle stvořitele nepřemožitelné Barcelony nakonec porazila neřest, která se k fotbalu moc nehodí. Johan Cruyff zemřel na rakovinu plic. I když v boji s kouřením se také stal inspirací.

„Ve Španělsku se proslavil i tím, že natočil televizní spot, kde místo s míčem žongloval s krabičkou od cigaret. V té době po problémech se srdcem přestal kouřit a místo cigarety jste ho mohli vídat s lízátkem. Bylo to tak charismatické a ikonické, že to tu spousta lidí zkusila taky - vyměnit cigaretu za lízátko. Johan Cruyff je tady v Katalánsku víc než jen hráč a trenér,“ uzavírá Aitor Lagunas.

Dnes již nikoho nepřekvapí drtivá barcelonská převaha v držení míče. Tak jako to bylo i proti Atléticu Madrid. Barcelona zvítězila 2:1 a fanouškům katalánského velkoklubu může být zase do zpěvu.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme