FIFA je poškozenou stranou, říká mluvčí. Kongres má proběhnout podle plánu

Mezinárodní fotbalová federace FIFA čelí dalšímu podezření z korupce. Mluvčí Mezinárodní fotbalové asociace ale po dnešním zatýkání v Curychu prohlásil, že páteční volba vedení proběhne tak, jak bylo naplánováno. V ohrožení prý nejsou ani světové šampionáty v letech 2018 a 2022, jejichž přidělení je také prošetřováno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Walter De Gregorio, mluvčí FIFA

Walter De Gregorio, mluvčí FIFA | Zdroj: Reuters

„Jsme rádi, že probíhá šetření, ale je to pro nás velmi složitý moment. Chystá se kongres, který se konat bude. Vyšetřování, které probíhá, se kongresu jako takového netýká,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci mluvčí FIFA Walter De Gregorio.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souvislosti zásahu před kongresem FIFA vysvětlil ve vysílání ČRo Jan Suchan, získal i reakci Miroslava Pelty

Podle plánu má proběhnout také volba prezidenta organizace. O další zvolení bude usilovat favorizovaný Švýcar Sepp Blatter, který bude mít jediného protikandidáta, a to jordánského prince Alíba bin Husajna.

„Prezident Blatter není do procedury zahrnut. FIFA je poškozenou stranou, což znamená, že neprobíhala žádná šetření v kancelářích FIFA. FIFA spolupracuje s vyšetřovateli, protože je v našem zájmu, aby byly zodpovězeny všechny otázky,“ zdůraznil mluvčí.

Kvůli korupci byli ve Švýcarsku zatčeni vrcholní představitelé FIFA

Číst článek

„Od voleb, kdy FIFA vybrala pořadatelské země pro MS, probíhají různá podezření. Zítra odlétám na kongres, kde volím za ČR. Myslím si, že bude hodně nervózní a napjatý,“ řekl Českému rozhlasu šéf FAČR Miroslav Pelta.

Český zástupce si také nemyslí, že by měl být kongres zrušen. „Není žádný důvod, ale tak, jak cítím, někteří globální sponzoři zvažují podporu FIFA. Evropa tlačí, aby byl nový předseda, ne současný pan Blatter.“

Švýcarské úřady zadržely kvůli podezření z korupce šest funkcionářů FIFA včetně viceprezidenta Jeffreyho Webba a dalších představitelů severo i jihoamerického fotbalu. O jejich vydání žádají Spojené státy, které viní celkem 14 lidí z uplácení a přijímání úplatků ve výši sta milionů dolarů.

Kromě fotbalových funkcionářů má jít o zástupce firem, které se zabývají sportovním marketingem.

Švýcarsko mezitím začalo vyšetřovat přidělení fotbalových mistrovství světa Rusku a Kataru. Tamní státní zastupitelství má podezření na praní špinavých peněz a na závažná pochybení při výběru organizátorů šampionátů v letech 2018 a 2022, a proto vyslýchal deset lidí, kteří v roce 2010 jako členové výkonného výboru FIFA hlasovali o pořadatelství.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme