FIFA opustila symbol korupce. V Curychu se přemístila do jiného hotelu

Světový fotbal už nechce provokovat luxusem a chce se od své korupční minulosti odpoutat i v symbolické rovině. Tento týden se v Curychu sejde nově vytvořená rada Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), která nahradila výkonný výbor. A bude to na méně okázalém místě. FIFA opouští tradiční prostředí hotelu Baur au Lac, kde policie loni zatýkala podezřelé funkcionáře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující Garcia pochybuje o tom, že se FIFA může po letech kritiky a skandálů změnit

Odstupující Garcia pochybuje o tom, že se FIFA může po letech kritiky a skandálů změnit | Zdroj: Reuters

Do tlumené hudby zněly vášnivé rozhovory hotelových hostů. V lobby nejluxusnějšího hotelu v Curychu, kde jedna noc stojí kolem tisíce dolarů, se jednalo a lobbovalo.

Funkcionáři FIFA se uprostřed města, kousek od Curyšského jezera, a přitom schovaní před nepovolanýma očima i ušima, cítili v bezpečí.

Bez smluvené schůzky by redaktora Radiožurnálu ještě na ulici na prvním ze tří kontrolních stanovišť zastavila ochranka, kterou obměkčil jménem vrchního hotelového manažera Wilhelma Luxema.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Radiožurnálu Jan Kaliba by se do curyšského hotelu nedostal, kdyby neměl smluvenou schůzku s vrchním hotelovým manažerem Wilhelmem Luxemem

„Stálý a zřídka obměňovaný personál pomáhá vytvářet velmi silný dojem soukromí a intimní atmosféry,“ jmenoval nejvyšší nadřízený jeden z důvodů, proč má hotel stálou klientelu a proč se do něj dlouhá léta uchylovali funkcionáři FIFA.

O tom se Luxem bavit moc nechtěl. Ale i zástupci FIFA v hotelu svým způsobem tvořili historii, třeba jako Alfred Nobel, který v něm podle legendy vymyslel Nobelovu cenu míru, nebo Richard Wagner.

Ten zase v jednom ze salonků poprvé uvedl část své opery Valkýra a jeho tchán Franz Liszt u toho hrál na piano.

FIFA v novém prostředí ušetří peníze

Loni to byl jiný tanec – v květnu FBI zatkla sedm vysoce postavených funkcionářů FIFA, což byl začátek pádu dlouholetého prezidenta Seppa Blattera. V prosinci si tam přišli pro dva viceprezidenty FIFA, a tak se při volbách nového šéfa někteří funkcionáři už odmítli na základně FIFA ubytovat.

Teď je s tím konec. Nová generální sekretářka Fatma Samouraová rozhodla, že rada FIFA v týdnu zasedne v jiném curyšském hotelu. Ušetří tím peníze, ale má to i symbolický význam, i když při snaze vylepšit poškozené jméno FIFA není výměna kulis rozhodně tím nejzásadnějším.

Například nový prezident Gianni Infantino už musel před etickou komisi. Byl úspěšný, ale podle světových médií se tam možná objeví znovu kvůli nevyjasněné půjčce čtyř milionů eur Slovinskému fotbalovému svazu, který měl většinu peněz použít na nákup podílu v loterijní společnosti.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme