FIFA podala trestní oznámení v souvislosti s přidělením pořadatelství MS 2018 a 2022

Mezinárodní fotbalová federace FIFA podává trestní oznámení kvůli podezření z korupce při volbě pořadatelů světových šampionátů 2018 a 2022. Švýcarská policie a soudy mají podle ní lepší prostředky vyšetřit případné uplácení než ona sama. První z turnajů má hostit Rusko, druhý Katar.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter na MS "20" v Egyptě

Prezident FIFA Sepp Blatter na MS "20" v Egyptě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Podle zprávy vyšetřovací komise jsou důvody pro podezření, že v některých případech docházelo k mezinárodním převodům majetku s propojením do Švýcarska. Jde o podezření, které si zaslouží vyšetření orgány činnými v trestním řízení," stojí v prohlášení FIFA na jejím webu.

K podání trestního oznámení došlo i přesto, že FIFA minulý týden na základě interního vyšetřování oznámila, že neodhalila dostatečné důvody pro znovuotevření volebního procesu a výběr nového pořadatele.

Dlouho očekávané shrnutí výsledků vyšetřování komise Michaela Garcii, která se podezřením z uplácení při volbách zabývala 18 měsíců, zveřejnil na 42 stránkách šéf etické komise FIFA Hans-Joachim Eckert. Konstatoval, že k několika incidentům sice došlo, nepoškodily ale bezúhonnost volebního procesu jako celku.

ČTK, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme