Finále Eura obsadily můry. Svítící stadion stál v cestě za rozmnožováním

Výraznou postavou finálového zápasu mistrovství Evropy fotbalistů se stal kovolesklec gama. Ne, to není žádný z fotbalistů či pořadatelů, jde o druh nočního motýla. Svítící Stade de France přilákal desetitisíce můr, které otravovaly fotbalisty, rozhodčí i fanoušky během celého finálového večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Můry na rohovém praporku

Můry na rohovém praporku | Zdroj: Reuters

Ze zápasu neuplynulo ani 20 minut. Cristiano Ronaldo sedí na trávníku Stade de France a tuší, že pro něj finále velmi brzo skončí. V tu chvíli mu na obličej dosedá noční motýl, který se během několika minut stává hitem sociálních sítí. Nejde ale o osamoceného jedince, na stadionu poletují desetitisíce můr, které obtěžovaly dlouhé hodiny před finále a dlouho po něm.

„V noci ze soboty na neděli zůstalo na stadionu zapnuté osvětlení, to můry přilákalo,“ citovala agentura Reuters jednoho z bezpečnostních manažerů Eura, který invazi nočních motýlů vysvětlil.

Hmyz byl všude. Už před zápasem jednoho motýla málem spolkl Pierluigi Collina, šéf rozhodčích. Pořadatelé je ze svítících reklam odstraňovali košťaty. Mimo televizní záběry používali i vysavače, aby můry dostali z trávníku.

Malí živočichové se usadili na rohových praporcích, brankových sítích i na oblečení trenérů a pořadatelů. Fotbalisté je pak museli odhánět, kdykoli zpomalili.

FOTO a VIDEO: Portugalci slavili v barech, na náměstích i na nákladních vozech

Číst článek

„Je to kovolesklec gama. Celkem běžný migrující druh,“ identifikoval narušitele s latinským názvem Autographa gamma Richard Fox z organizace Butterfly Conservation pro The Guardian. Své jméno dostal motýl podle kresby na předním křídle, která připomíná řecké písmeno.

Každé léto se milionová hejna můr přesouvají na sever, kde se rozmnožují. Během teplé červencové noci je ale přilákalo dějiště finále mistrovství Evropy, které zářilo na sever od centra Paříže jako obrovská žárovka.

Mezinárodní tým vědců před lety sledoval migraci motýla z Velké Británie pomocí speciálně navržených radarů, které zaznamenávaly rychlost a směr letu mnoha tisíců jedinců. Obdobné sledování provedli také u hejn zpěvných ptáků, především budníčků větších.

Výsledky studie odhalily velmi překvapivou věc. Budníčci jsou asi čtyřikrát rychlejší letci než můry. Přesto je rychlost migrujících můr i ptáků přibližně stejná a pohybuje se mezi 30 až 65 km/hod. Podobná rychlost je výsledkem zcela rozdílných strategií: můry letí pouze tehdy, pokud jim vane vítr do zad a získávají tak maximální podporu.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme