Fotbalisté budou proti Islandu dobývat jednu z nejlepších obran v Evropě

Vyzrát na tým, který v kvalifikaci o postup na EURO 2016 ve třech zápasech ještě nikdo nepřekonal. To je jedno z hlavních témat přípravy českých fotbalistů před nedělním zápasem s Islandem, jehož obrana je spolu s tou anglickou a chorvatskou zatím nejlepší. Pro účelnou útočnou hru má český tým asi nejlepší předpoklady za poslední léta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Lafata (vlevo) s Petrem Čech na tréninku reprezentace

David Lafata (vlevo) s Petrem Čech na tréninku reprezentace | Zdroj: ČTK

„Na jaře jsme získali se Spartou tři trofeje, teď hrajeme Evropskou ligu a daří se i nároďáku. Je to rychlé, člověk si ani kolikrát nestihne vydařený zápas vychutnat. Jde asi o mou životní sezonu,“ pochvaluje si svou druhou fotbalovou mízu ve 33 letech sparťan David Lafata, ve kterém získal národní tým na podzim stálého útočníka číslo jedna.

Tuhle vymoženost od chvíle, kdy reprezentační dres svlékl Jan Koller, české mužstvo příliš nepoznalo. Další stálice Milan Baroš sice ukončila kariéru v národním týmu až předloni, ale i tak se za poslední dvě kvalifikace vystřídalo v českém útoku víc než deset různých fotbalistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě Davida Lafaty dostávají prostor ve svých klubech i další reprezentační útočníci

Ani teď není úplně vyloučené, že trenér Pavel Vrba po třech zápasech Lafatu někým nahradí. Pokud by k tomu sáhl, nebyla by to volba z nouze, ale naopak by plynula z možnosti vybírat z útočných hráčů, kteří znovu začali ve svých klubech nastupovat a střílet góly.

„Cítím se dobře a jsem zdravý, navíc většinou hraju celých devadesát minut. V Holandsku se mi líbí a daří se mi tam. Je znát, že se tam všechny týmy snaží hrát útočně a nesoustředí se jen na obranu,“ tvrdí útočník Tomáš Necid ze Zwolle.

Že slávistický odchovanec pookřál, bylo vidět i při posledním zápase v Kazachstánu, kde coby střídající hráč stihl dát reprezentační branku a bylo to přesně po čtyřech letech a jednom dni od té poslední v roce 2010.

Necida dlouho brzdila zranění i složitá pozice v CSKA Moskva, kterému stále patří. Teď se znovu dostal do herní pohody, která z něj může udělat fotbalistu užitečného pro národní tým, byť třeba jen na několik posledních minut v zápase.

Vydra oporou druholigového Watfordu

Oproti rozpačitým vystoupením v zářijových zápasech se zdá být znovu nahozený na správné fotbalové koleje i Matěj Vydra.

„Chtěl určitě zůstat v Premier League, ale tolik šancí v ní nedostal. Po návratu prokazuje svou kvalitu, už dal spoustu gólů a náš tým táhne nahoru. Doufejme, že se ukáže i v reprezentačním dresu, pokud dostane šanci,“ všiml si obránce Daniel Pudil, jak po návratu do druholigového anglického Watfordu pookřál jeho spoluhráč z klubu i národního týmu.

Vyprodal by se i třikrát větší stadion, říká před Islandem brankář Čech

Číst článek

Vydra reprezentaci jeden čas držel nad vodou, mezi loňským březnem a letošním květnem dal čtyři góly v pěti utkáních. Teď se znovu v plné síle hlásí do služby, i když to asi nebude on, kdo se od začátku postaví do českého útoku proti od podlahy hrajícím vysokým hromotlukům v obraně Islandu.

„Na to se asi připravit nejde, spíš v hlavě, abychom neuhýbali. Když přijmeme, musíme umět i rozdat, aby to bolelo i soupeře. Je jedno, jestli je překvapíme po zemi, nebo ze vzduchu, hlavní je, abychom je překvapili,“ vyslovuje Lafata přání pro nedělní večer.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme