Fotbalisté Kosova budou hrát 'skoro doma', vyprodali stadion v albánské Škodře

Na úvodní zápas kvalifikace o mistrovství světa se skládali na poslední chvíli - národní fotbalový tým Kosova tvoří z velké části hráči, kteří dříve reprezentovali jinou zemi, ale po vzniku Kosovské reprezentace jim FIFA dovolila ještě v den zápasu přestoupit. Z Finska si tehdy přivezli remízu 1:1 a dnes poprvé bude Kosovo domácím týmem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovo slaví, má mezinárodně uznanou fotbalovou reprezentaci

Kosovo slaví, má mezinárodně uznanou fotbalovou reprezentaci | Zdroj: Reuters

Vlastní vyhovující stadion v Kosovu nemají, a tak musí odehrát první "domácí" zápas v severoalbánské Škodře, která je od hlavního města Kosova Přištiny vzdálená asi 150 kilometrů. 16 tisíc vstupenek ale vyprodali za 3 hodiny. Svých problémů mají Kosované dost, národní fotbalový tým jim ale dělá radost a na úterní soustředění i proto přišly tým podpořit zástupy fanoušků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kosované budou hrát první domácí zápas fotbalové reprezentace mimo vlastní zemi, stadion ale bude vyprodaný

„Myslím, že to tu pro lidi hodně znamená, dává to naději do budoucnosti. To je podle mě nejdůležitější. Na trénink přišla spousta lidí, i proto jsme v Prištině nakonec zůstali dva dny na soustředění před odjezdem do Albánie. Lidé nám dávali energii," řekl v rozhovoru pro BBC trenér Albert Bunjaki.

Povolat mohl i Arbera Zeneliho - mladý záložník slavil minulý rok v Praze v dresu Švédska zlato na evropském šampionátu 21letých, ale stejně jako jeho současní spoluhráči dal v seniorském výběru přednost zemi svých předků a FIFA mu to před dvěma dny posvětila.

Teď se Zeneli jako Kosovan chystá k zápasu, který bude nejen velkou společenskou událostí, ale zároveň ukáže, jak silný kosovský fotbalový tým může být.

Povolení přišla hodiny před výkopem, fotbalisté Kosova pak uspěli ve své kvalifikační premiéře

Číst článek

Sice nemá hvězdy jako Modriće nebo Rakitiće, ale také nepatří k outsiderům kvalifikační skupiny. A i díky fotbalovému umění si Kosovo může vydobýt pozornost ostatních zemí, o kterou žádá.

„Atmosféra na tribunách bude hodně emotivní a já jsem si jistý, že Chorvati budou přivítáni s respektem. Naše země mají už roky dobré vztahy, a to i díky fotbalu," očekává chorvatský trenér Ante Čačić - výkop duelu je ve tři čtvrtě na devět.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme