Fotbalisté mají v Istanbulu ochranu skoro jako prezident

Čeští fotbalisté odjeli hrát o body do kvalifikace na Euro 2016 do země, kde je při fotbale tradičně divoké a nepřátelské prostředí. Ale tentokrát je Turecko nebezpečným prostorem i z jiných důvodů. Na jihovýchodě země hlídkují tanky, aby se na turecké území ze Sýrie nepřelila válka s Islámským státem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický na tréninku reprezentace

Tomáš Rosický na tréninku reprezentace | Zdroj: ČTK

V mnoha městech včetně Istanbulu byli zraněni nebo umírali lidé při protestech kurdské menšiny, která volá po pomoci svým soukmenovcům masakrovaným na dohled turecké hranice.

„Není to úplně příjemné. Samozřejmě to vnímáme, doufejme, že to bude dobré. Trochu jsem to sledoval,“ přiznává záložník Lukáš Vácha. Klidnější jsou teď možná ti z reprezentantů, kteří se na rozdíl od něj o dění v Turecku a okolí nezajímali vůbec.

Ostatně na to, aby se zajímal za ně a zajistil jim klidné spaní, mají čeští fotbalisté ve výpravě pomocníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Turecku je s týmem také Jan Kaliba

„Tohle je nejrizikovější utkání vzhledem k fanouškům, prostředí, politické krizi. Dlouhodobě spolupracujeme s bezpečnostní agenturou,“ říká bezpečnostní manažer Fotbalové asociace Martin Synecký.

Právě zjitřená situace na syrské hranici a tím i v tureckých městech má podle něj velký podíl na tom, že výjezd do Turecka je pro český tým nejrizikovější ze všech, které během kvalifikace podnikne.

„Turecko je obecně spíše vojenským než policejním státem. Přistoupili k tomu velmi zodpovědně a tým je chráněný skoro jako prezident. Neustálý dozor, speciální doprovody na tréninky i na zápas,“ představuje Synecký návod, jak izolovat fotbalisty od turecké reality, aby se mohli zabývat jen tou, která je potká v pátek večer na stadionu Fenerbahce v Istanbulu.

To je podle bezpečnostního manažera za současné situace v Turecku velmi dobrá adresa pro kvalifikační duel.

„V několika městech mají vyhlášený výjimečný stav. Istanbul je ale hodně vzdálený od východu, kde jsou největší problémy. V Istanbulu zase tolik Kurdů nežije, demonstrace jsou spíše v mnších městech,“ doufá Synecký.

Pokud se tedy čeští fotbalisté v Turecku dočkají nějakého příkoří, tak leda zapalovačů a mincí házených obecenstvem při zápase.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme