Fotbalisté se již brzy mohou stát řádnými zaměstnanci

Volno by ve svátek od svých klubů stejně automaticky nedostávali, ale v jiných ohledech by se fotbalistům život dost proměnil, pokud by se z nich i v Česku stali řádní zaměstnanci. Zatím hrají profesionální soutěže coby živnostníci, ale změna, o které se mluví už dlouho, se blíží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Haindlová

Markéta Haindlová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Původní termín byl na jaře 2015, ale o zavedení zaměstnaneckých poměrů by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech. Evropská komise na to vše dohlíží, protože podle jejích nařízení týkajících se zaměstnanců jsou sportovci zaměstnanci jako kdokoli jiný,“ říká k současné situaci předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová.

Věci jsou tedy v pohybu a i Haindlová věří tomu, že by Česko mohlo přejít na model hráčů coby klasických zaměstnanců už od příští sezóny. V naprosté většině evropských zemí je to běžná praxe, ale přechod na tento systém není bezbolestný. I sami fotbalisti se bojí, že tím klesnou jejich reálné příjmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Haindlová a Jakub Otava se vyjadřují k zavedení zaměstnaneckých poměrů do českého fobtalu

„Kdyby za hráče klub odváděl zdravotní a sociální pojištění, tak mohou přijít o část příjmu. Na druhou stranu, kdyby hráči trvali na výši svých platů, navýšily by se náklady klubu. Zákoník práce zkrátka není kompatibilní s předpisy FIFA,“ poukazuje na problémy Jakub Otava z představenstva pražské Sparty.

Zároveň Otava připouští, že přechod na zaměstnanecké poměry fotbalistů je otázkou času, a to vcelku krátkého. A podle Haindlové to ani s odporem hráčů k této změně není tak jednoznačné. Fotbalisti by totiž mohli například získat nárok pobírat po skončení kariéry důchod. Nejlépe prý z fondu, kam by proudily peníze z prodeje vysílacích práv.

„V Anglii si dokonce můžete vybrat, jestli po skončení kariéry dostanete jednorázovou částku nebo vám bude chodit pravidelně určitá částka. U nás po zaměstnaneckém poměru volají zejména starší hráči, kteří mají špatné zkušenosti s kluby. Mladí hráči vidí jen krátkodobý horizont, ti tolik ne,“ dodává Haindlová.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme