Fotbalisté si v Tours tamních pochoutek neužijí. Kuchař reprezentace si z Česka přivezl i suroviny

I fotbal prochází žaludkem, vědí čeští reprezentanti. Na mistrovství Evropy si tak vzali vlastního kuchaře. Není to žádná novinka, dělají to běžně, ale při turnaji v gastronomické velmoci číslo jedna to může působit jako ryzí nošení dříví do lesa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzům v kuchyni v Tours vládne kuchař české reprezentace Rudolf Juriga

Francouzům v kuchyni v Tours vládne kuchař české reprezentace Rudolf Juriga | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Brasserie Le Comptoir stojí kousek od stadionu, kde čeští fotbalisté v Tours trénují. V čase oběda je tam docela živo, je to takový spíš lidovější podnik.

Je znát, že jídlo je ve Francii tím nejdůležitějším a že kam se v téhle zemi vrtnete, tam se to hemží tamními specialitami.

Těmi v Tours, které ve své restauraci podává Daniel, jsou hlavně variace z uzenářských lahůdek populárních i v jiných koutech Francie.

Tamní rillettes, tedy delikátní masová pomazánka, je prý skoro stejně vyhlášená jako ta z Le Mans, která je ve Francii nejvěhlasnější. Za zkoušku podle Daniela stojí taky andouillette z vepřových vnitřností, což je něco na způsob české jitrnice – další typické jídlo v Tours.

To všechno jsou pochutiny, které se do sportovního jídelníčku příliš nehodí, ale čeští fotbalisté nemají moc šancí užít si ani vhodnější součásti francouzské gastronomie. I na mistrovství Evropy totiž vsadili na svého vlastního kuchaře Rudolfa Jurigu a na suroviny, které si on sám z Česka dovezl do země vína, sýrů nebo dijonské hořčice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý národ má své návyky a počítáme, že vaši reprezentanti potřebují mít jistotu a svá jídla, aby nic neriskovali, mají pochopení francouzští kuchaři, kteří s Rudolfem Jurigou spolupracují

„Přivezl jsem si českou hořčici, ovesné vločky, dětskou krupičku, neboť to mají rádi k snídani. Bezlepkové těstoviny mám pro Vláďu Daridu. Mouku jsem si přivezl hrubou i polohrubou, nebyl jsem si jistý, jestli nemají v těchto zemích jenom hladkou mouku. Mám i české kvasnice, droždí, kdyby mi náhodou dovolili po dvou vítězných zápasech udělat jim svíčkovou.“

Po porážce se Španěly ale mají čeští reprezentanti ke svíčkové možná ještě dál než k žabím stehýnkům nebo předkrmu z hlemýžďů.

„Já se nebojím ničeho a zkusím spoustu nových věcí. Kdyby cokoliv takového uvařil, tak bych to zkusil, ale myslím si, že není čas na experimenty. Ruda nám výborně vařil jak v Rakousku, tak v Praze, i po příletu sem. Jsme zvyklí na české jídlo, takže jsme s ním spokojeni,“ chválí dvorního kuchaře fotbalové reprezentace Roman Hubník.

Ani tým v kuchyni hotelu Belmont se nezdá být uražený, že teď mistrům gastronomie Francouzům šéfuje mezi pánvemi a vařečkami Čech.

„Ne, nejsme překvapení, protože každý národ má své návyky a počítáme, že vaši reprezentanti potřebují mít jistotu a svá jídla, aby nic neriskovali. Ale jinak jsme zvyklí vařit sportovcům. Bydleli u nás už i jiné fotbalové týmy nebo taky cyklisti během Tour de France a občas u nás jedí fotbalisti místního klubu. Kolega Christoph mluví německy stejně jako český kuchař, takže všechno domluví, abychom věděli, co přesně chtějí. Celé je to pro nás zábavné,“ říká Antoine o kuchtění pro fotbalisty na český způsob.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme