Fotbalisté Sparty vyrazili mezi děti z Jedličkova ústavu a podpořili veřejnou sbírku

Letenští fotbalisté se vydali na pražský Vyšehrad za hendikepovanými dětmi, aby je pozvali na víkendové utkání své Sparty s Českými Budějovicemi a podpořili veřejnou sbírku Jedličkova ústavu na koupi speciálně upraveného autobusu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záložník pražské Sparty Lukáš Vácha se věnuje dětem v Jedličkově ústavu

Záložník pražské Sparty Lukáš Vácha se věnuje dětem v Jedličkově ústavu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Lukáš Vácha v prostředí Jedličkova ústavu ještě silněji vnímal, že zranění, které ho na několik týdnů vyřadilo z fotbalového provozu, je vlastně malichernost.

„Člověk si uvědomí, že zdraví je přednější než nějaký zápas nebo to, že můžu trénovat nebo nemůžu trénovat. Samozřejmě je tohle prostředí na zamyšlení u každého člověka. Opravdu jsou určité věci přednější než ten fotbal“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté pražské Sparty vyrazili podpořit děti do Jedličkova ústavu

Takové myšlenky jsou ale jen vedlejším produktem Váchovy návštěvy vyšehradského střediska pro hendikepované děti - tím hlavním je snaha využít jména a popularity Sparty po celé republice a pomoci Jedličkovu ústavu vybrat peníze na potřebný speciálně upravený autobus.

Za dva a půl roku se ve veřejné sbírce vybralo něco přes čtyři milióny korun, další čtyři je potřeba vybrat do jara příštího roku.

„Na školy v přírodě, výlety, soustředění, zájezdy na hory, k moři, takže ta očekávání jsou velká a my doufáme, že se to podaří naplnit,“ jmenuje ředitelka Irena Fodorová, k čemu všemu se bude nový autobus dětem z Jedličkova ústavu hodit. A Lukáš Vácha přidává možná tu nejdůležitější funkci, kterou plní společné cestování, ať už fotbalistů na zápasy, anebo dětí na výlety.

Děti budou mít podle Lukáše Váchy z nového autobusu velkou radost

„To prostředí v autobuse hraje svoji roli. Pro ty děti bude radost hlavně to, že je ten autobus nový, budou se těšit na každou cestu, určitě se tam vytváří ta společná atmosféra. To je stejné, jako když vyhrajeme zápas, jedeme zpátky autobusem a popisujeme si dojmy z utkání a máme radost. Myslím, že ta chemie bude fungovat i u těch dětí.“

Příjemnou chemii měla i návštěva Lukáše Váchy i dalšího sparťana Maria Holka na Vyšehradě, i když ne všichni, kteří se na ně přišli podívat, týmu z Letné fandí.

Fotbalisté překvapili děti svou otevřeností

„Já jsem se přišel podívat kvůli tomu, že to jsou osobnosti české ligy a vyfotit se s nimi. Ale jinak fandím plzeňské Viktorce, říkal Lukáš Knížek. A Daniel Markvart, sparťanský fanoušek, dokonce získal v letenském záložníkovi Váchovi nového kamaráda na sociální síti. „Takovou otevřenost jsem upřímně nečekal, myslel jsem, že bude trochu klást odpor,“ říkají postupně kamarádi Lukáš a Daniel.

Jim i dalším dětem s hendikepem můžete na speciální autobus přispět dárcovskou textovou zprávou (DMS POJEDTESNAMI na číslo 87777) nebo libovolnou částkou na účet veřejné sbírky (350385/5500) i vy.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme