Fotbalistovi Van Bastenovi je padesát let, jeho gól na ME 1988 stále žije

Messi, Ronaldo nebo Neymar. To jsou hvězdy, ke kterým vzhlíží spousta začínajících fotbalistů dnes. Na přelomu 80. a 90. let byl jedním z takových idolů i nizozemský kanonýr Marco van Basten. Dnes slaví padesátiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová branka, brána

Fotbalová branka, brána | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Marco van Basten, to byl hlavně obdivuhodný kanonýr. Přestože ze zdravotních důvodů musel ukončit profesionální kariéru už ve třiceti letech, nastřílel skoro tři stovky branek, kterými pomohl svým týmům k řadě úspěchů.

Ale i když těch gólů bylo tolik, každému fotbalovému fanouškovi se asi jako první vybaví ten samý - z finále mistrovství Evropy 1988 proti Sovětskému svazu.

„Na ten gól, který jsem dal, mi přihrával Mühren, jeho pas letěl snad celou věčnost. Zdálo se nemožné z takového úhlu střílet, ale zkusil jsem to a míč krásně zapadl do brány,“ vzpomínal v dokumentu televize Sky Marco van Basten.

Do zmíněného dlouhého a vysokého pasu se položil z voleje a balon napálil opravdu z ostrého úhlu nádherně pod břevno. O tomto gólu se mluví jako o jednom z nejhezčích v historii evropských šampionátů.

Chtěl z útoku do zálohy

Kromě zlata z Eura 88 získal nizozemský útočník tři tituly s Ajaxem, čtyři s AC Milán, se kterým navíc dvakrát vyhrál Ligu mistrů. Přitom kdyby bylo na samotném Van Bastenovi, třeba by nikdy tak slavný nebyl. V mládí totiž svého otce a trenéra v jedné osobě přemlouval, že by radši hrál v záloze.

„Když jsem hrál uprostřed útoku, vždycky to byly velké bitvy, bránili mě velmi těsně. Tak jsem říkal tátovi, že bych chtěl hrát víc fotbal, že by to možná bylo lepší v záloze. Ale táta tyhle úvahy rychle utnul: ‚Ne, ne, zůstaň v útoku, tam je to lepší, protože to je pozice, kde se nejvíc naučíš,‘ říkal.“

Marco Van Basten vedl také nizozemskou reprezentaci, ale na své hráčské úspěchy nenavázal. Na mistrovství světa 2006 vypadl s týmem v osmifinále, na Euru dva roky na to ve čtvrtfinále.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme