Fotbalisty mrzí ztráty z úvodu kvalifikace o MS. Budeme muset vyhrávat venku, tvrdí

Evropská část kvalifikace mistrovství světa pro letošek skončila, o účastnících turnaje v Rusku rozhodne rok 2017. Dobrá zpráva pro český tým – po vítězství nad Norskem může na postup zase reálně myslet. Špatná zpráva – stále pravděpodobnější variantou je, že světový šampionát bude znovu bez Čechů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Pavla Kadeřábka (vpravo) je nachystán největší dres.

Pro Pavla Kadeřábka (vpravo) je nachystán největší dres. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Šance proti Severnímu Irsku byla mojí chybou. To by se mělo dávat, ale na druhou stranu jsem to dávno hodil za hlavu,“ říká reprezentant Filip Novák.

Je ale dost možné, že obránce Filipa Nováka tenhle démon z prvního kvalifikačního zápasu příští rok ještě jednou dožene. Kdyby nezazmatkoval, druhé postupové místo za Německem mohli před zimní pauzou držet právě Češi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Škoda toho prvního zápasu, protože si myslím, že Severní Irové neměli kvalitu na to, abychom s nimi remizovali, říká ke kvalifikačnímu podzimu fotbalový reprezentant Pavel Kadeřábek

Takhle se z něj i díky pražské remíze 0:0 těší Severní Irové, mají o dva body víc než český tým a právě z nich je teď hlavní soupeř v honbě za postupem aspoň do baráže, která se hraje přesně za rok.

„Škoda toho prvního zápasu, protože si myslím, že Severní Irové neměli kvalitu na to, abychom s nimi remizovali. Měli jsme je porazit. Budeme je tedy muset porazit na jejich stadionu. V dalším kole máme venku San Marino, což je pro nás povinné vítězství. Pak nás budou čekat Norové venku – tyhle zápasy budou hrozně důležité, a když je zvládneme, tak to druhé místo budeme mít blízko,“ myslí si Pavel Kadeřábek.

Všimněte si, jak často při tomhle výhledu obránce Kadeřábek používá slovo "venku". Realita je taková, že domácí zápasy se všemi přímými konkurenty v boji o potřebné druhé místo už mají Češi za sebou a porazit dokázali jenom Nory.

Jarolím v národním týmu sází na neprověřené hráče. Posouvá nás to kupředu, pochvalují si reprezentanti

Číst článek

Odvety je potřeba zvládnout lépe a jak s Norskem, tak s Ázerbájdžánem i Severním Irskem to bude na soupeřově hřišti, tedy ve fotbalově nepřátelském prostředí. Ale nemusí to být nutně nevýhoda, všímá si záložník Lukáš Droppa.

„Kvůli fanouškům je lepší hrát doma. Ale myslím si, že když pojedeme ven, tak tam nebude žádný hendikep. Teď jsme se dostali do pozice, že když pojedeme do Norka, tak oni budou muset vyhrát a jsou pod tlakem. Náš tým je hodně stavěný na brejky, protože máme vpředu rychlé kluky. Může to pomoci tomu, že najednou začneme bránit, hrát zezadu a čekat na situace, které jsme využili s Norskem doma.“

Jenže aby to nebylo tak jednoduché, těžce vydřené druhé místo ve skupině může být nakonec k ničemu. To se stane tomu, kdo sice skončí druhý, ale bude horší než druhé týmy v ostatních osmi skupinách evropské kvalifikace.

Už teď je jasné, že právě česká skupina C bude v tomhle ohledu patřit k nejslabším – třeba spolu s tou, kde se o účast na mistrovství světa snaží Dánové, úterní soupeř Čechů v přípravném zápase.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme