Fotbalová legenda Di Stéfano by oslavil devadesáté narozeniny. Jako hvězda si nikdy nepřipadal

Alfredo Di Stéfano byl jedním z nejlepších fotbalistů 20. století. V pondělí by se dožil devadesáti let, a tak si fotbalový svět rodáka z Argentiny přezdívaného „Blonďatý šíp“ připomíná. Nejvíce se proslavil ve Španělsku, kde také před dvěma lety zemřel. Vynikající střelec mnohými označovaný za nejkomplexnějšího fotbalistu historie byl klíčovou postavou slavného a úspěšného Realu Madrid 50. a 60. let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva symboly Realu Madrid. Cristiano Ronaldo a Alfredo Di Stéfano během předávání Zlaté kopačky v roce 2011_1857921076_GM1EA760FZ201_RTRMADP_2_SOCCER-SPAIN-DI-STEFANO.JPG

Dva symboly Realu Madrid. Cristiano Ronaldo a Alfredo Di Stéfano během předávání Zlaté kopačky v roce 2011_1857921076_GM1EA760FZ201_RTRMADP_2_SOCCER-SPAIN-DI-STEFANO.JPG | Zdroj: Reuters

„Vzpomínám si, jak jsem ho poprvé viděl hrát. Koukal jsem na hřiště a ptal se: co je to za chlapa, co vlastně hraje za post? Vždyť má pořád balon. Dostává ho od brankáře, obránců, středopolařů, točí se kolem něj ale úplně všechno,“ řekla na adresu Di Stéfana jiná fotbalová legenda, Angličan sir Boby Charlton.

Rodák z Buenos Aires začínal s fotbalem v dresu River Plate, ale jeho jméno je pevně spojené s Realem Madrid.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořád jsem se považoval za profesionálního fotbalistu, který rád hraje s míčem, zůstával nohama na zemi Alfredo Di Stéfano

V dresu královského velkoklubu pětkrát v řadě triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci dnešní Ligy mistrů. Španělskou ligu vyhrál dokonce osmkrát během jedenácti sezon a přispěl k tomu 216 góly ve 282 zápasech. Sám ale zůstal skromný.

„Jako hvězda jsem si nikdy nepřipadal. Pořád jsem se považoval za profesionálního fotbalistu, který rád hraje s míčem. Vždy jsem ho chtěl mít já, a když jsem ho zrovna neměl, tak jsem jsem dělal vše pro to, abych se k němu dostal. Prostě jsem tvrdě pracoval nejen na svém fotbalovém umění, ale také na týmovém duchu. O tom byla moje hra,“ vysvětloval Di Stéfano.

Snad jedinou vadou na kráse úžasné kariéry univerzála použitelného na různých postech sestavy s velkou výdrží a výborným přehledem byla jeho reprezentační bilance.

Rodilý Argentinec nastoupil nejen za svou původní vlast, ale i za Kolumbii a Španělsko, kde postupně působil v klubech. Jenže ani jednou si nezahrál na MS. Největší příležitost měl v roce 1962, kdy Španělé vstoupili do šampionátu zápasem proti Československu.

Zraněný Di Stéfano se ale na utkání v chilském Viňa del Mar jenom díval, a možná i proto vysoce favorizovaní Španělé prohráli 0:1. Domů tak jeli ještě dřív než se Di Stéfano stihl uzdravit. Prošvihl tím poslední šanci zahrát si na světovém šampionátu.

Di Stéfano zůstal u sbírání klubových trofejí a také těch osobních. V historicky prvním ročníku ankety Zlatý míč zůstal o tři hlasy druhý za Angličanem Stanleym Matthewsem. Dva ze tří následujících ročníků už ale vyhrál.

Jakub Kanta, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme