Fotbalová liga bez hlavního sponzora nezůstane, tvrdí šéf LFA. Jednání probíhají, dodává

Nejvyšší fotbalová soutěž zítra začne jako předzvěst červnového mistrovství Evropy. Kromě toho ale po zimě, v zákulisí nezvykle bouřlivé, řeší česká liga také zásadní problémy. Hlavní sponzor soutěže, skupina Synot, po jarní části končí. Vedení českého fotbalu ale jedná s možným novým generálním partnerem. K úspěšnému konci se podle šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody blíží i zdlouhavá jednání o nezávislosti profesionálních soutěží. Vyloučená prý není samostatnost ligy už od příštího ročníku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion Letná

Fotbalový stadion Letná | Foto: fotbalportal.cz

Už nějaký čas je plnoletá, jenže po nezávislosti touží pořád marně a teď navíc neví, kdo ji bude od léta živit. Jednání s Fotbalovou asociací o ligové autonomii se táhnou, společnost Synot ohlásila, že končí jako titulární sponzor s příspěvkem 60 milionů korun ročně, a tak se fotbalová liga v Česku ocitla ve vakuu.

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda z této situace ale vyplašený není. „Nemám obavu o to, že by od příští sezony česká nejvyšší fotbalová soutěž generálního sponzora neměla. Nemyslím si, že hrozí jakýkoliv úbytek finančních prostředků pro profesionální kluby. Jednání probíhají,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová ligy začne zítra naposledy jako Synot liga. Hlavní sponzor skončí, předseda LFA Dušan Svoboda si je jistý, že bez hlavního partnera nezůstane

Jména vytipovaných společností ale ještě říct nechce. „Dokud nejsou věci podepsány, tak nejsou hotové. Může se stát v těch firmách spousta věcí, jako personální změny, nové strategie a tak dále. Je to byznysová záležitost a ta se vyvíjí hodně turbulentně,“ naznačuje Svoboda.

„Hledáme toho nejštědřejšího sponzora. Ten čistý přínos pro fotbal je ale vždycky nižší než částka, která je většinou prezentována. Nebo tvrzení, že máme dneska před podpisem a vybíráme si jednu ze tří smluv, tak to samozřejmě není. Ale určitě s kým jednat je,“ doplňuje šéf LFA.

Nezávislost profesionálních soutěží

K úspěšnému konci se podle Svobody blíží i zdlouhavá jednání o nezávislosti profesionálních soutěží. Hlavní bariéry jsou prý odvaleny a už od příštího ročníku by prý mohly být profesionální soutěže řízené samostatně, a ne přímo Fotbalovou asociací.

Její místopředseda Roman Berbr podle informací, které nikdo neřekne nahlas, už totiž není tak zarputilým odpůrcem připravovaného modelu.

„Je to o stovkách diskusí a vysvětlování, proč je to důležité, proč je to lepší. A jeden z nejsilnějších argumentů je, že je to prostě praxe, která je zavedená všude v okolní Evropě,“ konstatuje.

„Třeba to někdy působí dojmem, že se tady baví jenom Svoboda s Berbrem a něco tady kují a až se domluví, že to tak je, ale rozhodně to tak ale není,“ zdůrazňuje.

Přesto jsou postoje a úsilí těchto dvou tím nejzásadnějším v boji o nezávislost ligy na Fotbalové asociaci. Jeho další kapitolou bude jednání výkonného výboru za necelé dva týdny. Po něm bude jasnější, jestli je tohle ligové jaro jen poslední se současným titulárním sponzorem nebo i s přímým dohledem Fotbalové asociace.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme