Fotbalová liga přišla o generálního sponzora, skupina Synot ukončila spolupráci

Skupina Synot kvůli legislativním změnám končí s podporou první fotbalové ligy. Od příští sezony nebude sponzorovat ani Spartu s Jabloncem a ukončí také spolupráci s basketbalovým klubem z Nymburka i Českou unií sportu. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nového sponzora bude muset hledat také Sparta

Nového sponzora bude muset hledat také Sparta | Foto: AC Sparta Praha

„Naše skupina působí přibližně ve dvaceti zemích světa, nicméně s takovým nesystémovým jednáním ze strany politické reprezentace jsem se nikde nesetkal. Stát našim českým společnostem sebral takové množství peněz, že již sportovní aktivity v takové míře jako dosud jednoduše podporovat nemůžeme,“ uvedl Neofytos Neofytou, ředitel společnosti Synot International Limited.

Holding Synot tak odstupuje od partnerství s nejvyšší fotbalovou ligou. V přístí sezoně nebude spolupracovat ani se Spartou a Jabloncem. Mimo fotbal končí také spolupráce s basketbalisty Nymburka a Českou unií sportu.

„Přestože je naše skupina silná, není bohužel možné, aby její zahraniční společnosti dotovaly podnikání v České republice a doplácely tak na velmi krátkozraké a populistické kroky české vlády,“ doplnil Ivo Valenta, zakladatel holdingu, který kandiduje za Stranu soukromníků České republiky.

„V rámci velmi omezených zdrojů, které nám zůstanou, tak budeme nadále realizovat pouze tradiční podporu sportu na Valašsku a Slovácku, které se věnujeme již více než 15 let,“ přinesl Ivo Valenta dobrou zprávu pro jihomoravský klub.

„Musíte se zeptat Synotu, kam platil daně od založení do roku 2012. Jsme vlastně snad jediná země v Evropě, kde hazard neplatil daně," reagoval na informaci ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Pokud Synot skončí podnikání, tak je to jeho problém. Babiš může za to, že chce předložit zákon, který bude chránit naše občany. Není možné, abychom měli na Václaváku samé herny, abychom měli v Praze víc heren než v Las Vegas,“ řekl ministr financí.

FAČR o konci spolupráce věděla s předstihem

Předseda FAČR Miroslav Pelta a předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda litují předčasného ukončení vzájemné spolupráce a zároveň věří v brzké nalezení nového generální partnera ligy.

„V souvislosti se změnou loterijního zákona jsme tento vývoj očekávali, rozhodnutí skupiny Synot nás tedy nijak nepřekvapilo. Je to samozřejmě velká škoda, spolupráce se Synotem byla na vysoké úrovni. Přestože společné partnerství netrvalo dlouho, jak obě strany původně plánovaly, za dvouletou podporu ligového fotbalu skupině Synot děkuji,“ říká v prohlášení Miroslav Pelta.

Prioritním úkolem pro vedení fotbalového svazu je jednání s potenciálními partnery pro další sezony.

Fotbalová Slavia slaví 120 let. Sešívaný dres si nese celou svou historií

Číst článek

„Oceňujeme, že jsme se tuto informaci dozvěděli s předstihem tak, abychom mohli během jarní části sezony nalézt nového generálního partnera první fotbalové ligy,“ uvedl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Roční obrat skupiny Synot v České republice činí asi 10 miliard korun. Jeho jméno nesl do roku 2004 fotbalový klub, který se po korupční aféře přejmenoval na Slovácko. Ivo Valenta tehdy dostal za účast v aféře dvouletý zákaz působení ve fotbale a pokutu. Od soudu odešel s pokutou 350 tisíc a podmínečným trestem.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme