Fotbalová Steaua Bukurešť prohrává spory s armádou, chystá změnu názvu

V Česku probíhaly vyhrocené spory o to, kdo má právo chlubit se značkou a historií pražských Bohemians nebo Dukly. Podobný případ teď vrcholí v Rumunsku. Všechno spěje k tomu, že z fotbalové mapy zmizí slavná Steaua Bukurešť, vítěz Poháru mistrů evropských zemí z roku 1986.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová Steaua Bukurešť se od nové sezony zřejmě bude jmenovat Sport Bukurešť

Fotbalová Steaua Bukurešť se od nové sezony zřejmě bude jmenovat Sport Bukurešť | Foto: Facebook

V srpnu v Bukurešti vypadla z Ligy mistrů pražská Sparta, ale kdyby měla hrát kvalifikaci proti stejnému soupeři i letos, už by to nebylo proti Steaue. Současný majitel klubu Gigi Becali to zná v rumunském parlamentu i vězení a teď se soudí o svůj klub s rumunskou armádou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální kauzu v rumunském fotbale přiblížil redaktor Jan Kaliba

Spor o logo Steauy Bukurešť už prohrál definitivně a stejně to zatím vypadá s názvem, a tak teď Becali oznámil, že k 1. červnu tradiční klub přejmenuje na FC Sport Bukurešť.

„Počáteční písmena zůstanou stejná, takže zavedená zkratka FCSB mu zůstane. A ještě má právo odvolat se k Nejvyššímu soudu, což určitě udělá. Pokud vyhraje, vrátí se zase k názvu Steaua. Ale nechce riskovat problémy s UEFA a FIFA při další očekávané účasti v evropských pohárech,“ vysvětluje pro Český rozhlas rumunský spolupracovník BBC Emanuel Rosu.

Podnikatel Becali často jedná impulzivně a nepředvídatelně, ale taky je hodně zatvrzelý a teď je to po letech sporů a porážek u soudu poprvé, kdy připustil změnu klubového názvu a přidal konkrétní nové jméno.

Steaua tím ale nezanikne úplně, protože pod touhle značkou začne hrát fotbal v nižších soutěžích tým rumunské armády, vítěze soudního sporu.

„Je jisté, že tenhle tým vznikne a že bude hrát fotbal, jenom ještě není vyřešené, jestli to bude ve čtvrté nebo v páté nejvyšší soutěži. Bude využívat tradiční tréninkové centrum Steauy, což je místo spojené s historií klubu, které patří armádě. A bude tam zatím hrát i své zápasy, protože původní stadion Steauy se předělává pro potřeby mistrovství Evropy 2020,“ říká Emanuel Rosu.

Legendy přejí armádě, kromě Dudacama

V rumunském fotbalovém prostředí se nyní strhla debata, na čí stranu se přimknou fanoušci nebo osobnosti slavné klubové historie. V případě Steauy to není tak jednoznačné jako třeba v případě pražských Bohemians.

„Záleží na tom, jak spor mezi Becaliho prvoligovým klubem a armádou definitivně rozhodne soud. Jedna část radikálních fanoušků je na straně armády a přestala chodit na zápasy Steauy už po prvním verdiktu v prosinci 2014. Další skupiny pořád váhají,“ vysvětluje novinář.

Co se týče osobností klubu, tak třeba všichni vítězové Poháru mistrů z roku 1986 podporují ve sporu armádu. „Někteří se chtějí přímo podílet na vzestupu Steauy z nižších soutěží. Jedinou výjimkou je hrdina z finále proti Barceloně brankář Ducadam, co tenkrát v rozstřelu chytil všechny čtyři penalty. Ten stojí za Becalim,“ dodává Emanuel Rosu.

Helmuth Dudacam byl ještě nedávno byl zaměstnaný jako ambasador Becaliho Steauy Bukurešť, tedy klubu, který se v Rumunsku i v Evropě změní na FC Sport Bukurešť.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme