Fotbalové akademie musí učit mladé hráče jíst, mají málo svalů

Fotbalové akademie chtějí vychovávat zdravé osobnosti a třeba i budoucí reprezentanty, ale úplně ze všeho nejdřív učí talentované školáky správně jíst. Jen co totiž v českých krajích vznikly, narazily na velký a nečekaný problém s nedostatečnou výživou budoucích fotbalistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

McDonald's Cup je už tradiční turnaj malých fotbalistů

McDonald's Cup je už tradiční turnaj malých fotbalistů | Foto: Jan Vidrna

„Spousta z dětí není zvyklá snídat. Svačinu mají velice malou, oběd stihnou někde ve fastfoodu a až když se večer vrací domů, mají první normální jídlo,“ prozradil jeden z nejslavnějších hráčů české historie a také patron fotbalových akademií Karel Poborský.

„Poměrně velká část kluků, přibližně jedna třetina, měla nedostatečnou aktivní svalovou hmotu ve vztahu k intenzitě fyzické zátěže, kterou kluci podstupovali v klubech,“ vysvětluje výživový poradce Pavel Suchánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladí fotbalisté mají problémy se stravováním, zjistil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Nejde přímo o podvýživu, ale o nedostatečné množství svalové hmoty způsobené nekvalitním složením stravy, zejména nedostatkem bílkovin. „Tělo potom nefunguje tak, jak má, kluk je dřív unavený a nemá takovou rychlost regenerace,“ dodává poradce.

Lidé z fotbalových akademií v Česku sbírají talentované školáky z regionů, klubům tím chtějí vychovat ještě lepší hráče a osobnosti. Už nějakou dobu se o to snaží na západě Čech a na Vysočině, postupně se přidají i v dalších regionech, třeba v Ústeckém kraji.

Tělo bez 'benzinu' nefunguje

Že budou ale ze všeho nejdřív učit děti ve věku od 13 do 15 let správně jíst, to na začátku projektu netušili. „Nejdřív jsme je museli rozjíst a až pak jsme kladli důraz na to, co jí. Kluci pochopili, že když tělo nemá 'benzin', tak fungovat nemůže,“ přiznává Karel Poborský.

A jak to vypadá, když děti energii nemají, může pozorovat nejeden mládežnický trenér kdekoli v republice. „S kluky absolvujeme odpolední tréninky a nevíme, jestli dítě přišlo najedené, jak snídalo, co mělo k svačině,“ mrzí mládežnického kouče Tomáše Heidenreicha.

„Jedním z největších přínosů akademií je, že jsme schopní pohlídat stravu. Před tréninkem i po tréninku jedí to, co mají,“ říká trenér, který bude šéftrenérem fotbalové akademie pro Ústecký kraj v Teplicích.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme