Fotbalové kluby si odhlasovaly osamostatnění profesionálních soutěží

Už příští ročník Synot ligy i druhé nejvyšší soutěže by si mohly řídit fotbalové kluby. Dnes se shodly na podmínkách, za kterých by měla nezávislost na Fotbalové asociaci vzniknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové Sparty si na úvod jara poradili s Příbramí. Zleva Herolind Shala (Sparta), Martin Krameš a Tomáš Hájovský (oba z Příbrami)

Fotbalové Sparty si na úvod jara poradili s Příbramí. Zleva Herolind Shala (Sparta), Martin Krameš a Tomáš Hájovský (oba z Příbrami) | Zdroj: ČTK

Ligové shromáždění pověřilo svého předsedu Dušana Svobodu, aby dotáhl do konce jednání s vedením českého fotbalu.

Svoboda věří, že se to povede do konce března, a myslí si, že myšlenka ligové samostatnosti už nebude narážet na takový odpor jako dosud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalové kluby si odhlasovaly osamostatnění profesionálních soutěží

„Celá řada klubů i lidí v tom vidí příležitost. Postavení českého ligového fotbalu neodpovídá tradicím a úspěchům, které jsme historicky dosahovali,“ zdůvodňoval snahu osamostatnit nejvyšší soutěže Dušan Svoboda.

„Je potřeba hledat příčinu a podle mého názoru je příčina opravdu v organizačním ukotvení,“ dodal Svoboda.

Osamostatnění soutěže ještě musí posvětit Výkonný výbor FAČR a také Ligové shromáždění. Dnešní hlasování bylo jen formálním potvrzením dohody, kterou kluby učinily při lednové schůzce s vedením FAČR. Už tehdy se záměrem souhlasilo všech 16 prvoligových celků.

Pokud by muselo dojít i k úpravě stanov, vyjádřit by se musela i valná hromada FAČR.

V případě osamostatnění by řízení profesionálních soutěží měla na starosti Ligová fotbalová asociace, pod kterou by například spadala také Disciplinární komise. Na druhou stranu komise rozhodčích by určitě zůstala pod FAČR.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme