Fotbalové lize chybí kreativní hráči, stěžuje si Antonín Panenka

Další přetahovaná Plzně se Spartou o titul, snaha Slavie o fotbalové obrození, boj reprezentačních adeptů o nominaci na Euro, další góly Milana Škody, který už má předjednané angažmá v Číně. Je na co se těšit během českého ligového jara, které dnes začíná. V nejvyšší fotbalové soutěži ale ubývají kreativní hráči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Panenka

Antonín Panenka | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„Poslední roky mi chybí kreativní hráči. V naší éře bylo devět hráčů, kteří uměli kopat, a zbytek nosil vodu. Dnes osm nebo devět nosí vodu a jsou dva fotbaloví. To je strašně málo. Jsou tam hezké fotbalové momenty, ale mám větší požitek, když tam vidím nějaké kulišárny,“ postěžoval si Antonín Panenka.

„Ale nedá se to srovnávat, fotbal je dnes byznys. Za naší doby to nebylo. Nejlepší hráči světa to mají, ale v naší lize to trošku schází,“ dodává legendární záložník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve své éře Antonín Panenka tvořil hru tehdy nejlepšího českého týmu, dnes kreativní hráči chybí nejen v Bohemians

Coby čestný prezident Bohemians tak trochu útočí i do vlastních řad, ale on sám je světoznámou značkou fotbalové originality, takže mezi diváky na českých stadionech logicky patří k nejnáročnějším.

„Byl bych nadšený, kdyby tu kariéru zakončovali Lionel Messi nebo Cristiano Ronaldo, ale musíme být nohama na zemi. Pořád si myslím, že jména jako Tomáš Řepka nebo Milan Baroš byla velkým lákadlem,“ nevidí to až tak černě svazový místopředseda Dušan Svoboda.

Ale ještě nedávno měla česká liga kromě úspěšných navrátilců i své vlastní nezaměnitelné postavy, jenže doba Otepků, Horváthů a Švancarů skončila a tím podle Panenky mizí jedna ze základních motivací, která lidi vábila na tribuny už v jeho době.

Slavia má pro Milana Škodu nabídku z Číny. Tvrdík: Věřím, že je výhodná jak pro klub, tak pro něj

Číst článek

„Diváci se těšili. Věděli, že i když přijede Prešov, bude hrát Laco Pavlovič. Když přijede Slovan Bratislava, bude hrát Popluhár. Prostě se chodilo na hráče, ti dneska nejsou. Když se objeví slušný mladík, než odkope půlku sezony, prodají ho pryč,“ myslí si tvůrce hry Bohemians 70. a 80. let.

Tuhle zvyklost v zimě porušila Slavia, a tak se i na jaře bude chodit na kanonýra Milana Škodu. Sice už není žádný mladík, ale tím spíš chtěl ve 30 letech odejít za štědrou nabídkou do Emirátů. K tomu svolení nedostal, nejméně do letního Eura setrvá v Edenu.

Bez zahraničního angažmá ale hlavní hvězda Slavie nezůstane. „Pro Milana Škodu máme nabídku jednoho z čínských klubů. Věřím, že je to výhodná nabídka jak pro klub, tak pro Milana,“ říká Jaroslav Tvrdík, zástupce čínských majitelů ve Slavii.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme