Fotbaloví Bohemians 1905 se dohodli s Prahou 10 na předběžném nájmu v Ďolíčku

Fotbalisté Bohemians 1905 mají nově nájemní smlouvu na 20 let, problémem ale je, že k ní nemají stadion. K domluvené směně mezi jeho vlastníkem společností Bohemians Real a Prahou 10, totiž stále chybí svolení pražského magistrátu. Ten jej přitom v nejbližších dnech určitě nevydá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Bohemians (Ďolíček)

Stadion Bohemians (Ďolíček) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Magistrát neřekl nic. Poprvé se k Ďolíčku vyjádřil minul čtvrtek, kdy řekl, že MČ Praha 10 chce Ďolíček zbourat,“ upozornil starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík z hnutí Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí za lepší desítku.

Podle něj totiž vršovická městská část při případné směně pozemků rozhodně nemá žádné nekalé úmysly, což se nyní rozhodla deklarovat i schválením nájemní smlouvy se samotným fotbalovým klubem. Ten je v Ďolíčku jako doma už od jara 1932 a s podmínkami nájemní smlouvy také souhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

MČ Praha 10 a Bohemians 1905 uzavřely nájemní smlouvu na stadion v Ďolíčku v případě, že ho MČ získá. Podrobnosti zjistil Michal Jurman

„Smlouva je vyvážená, vzájemně výhodná a stabilizuje klub na 20 let. Věřím, že zvítězí rozum a stranou ustoupí Emoce a politické hašteření,“ komentuje předseda představenstva Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz fakt.

Podle nájemní smlouvy, která má platnost 20 let, by Klokani zaplatili pouze symbolickou částku jedné koruny za rok, čímž by dokázali výrazně stabilizovat celou ekonomickou situaci klubu.

Protože se při směně pozemků ale jedná o transakci převyšující částku 50 milionů korun, musí vše posvětit samotný magistrát. Během zákonné doby 45 dnů tak neučinil, následně přispěchal s tvrzením, že si na celou záležitost musí nechat udělat oponentní znalecký posudek.

Fakt, že nová nájemní smlouva dokládá, že Praha 10 nechce s lukrativními pozemky nijak spekulovat, ale zatím nechává magistrát vcelku chladným.

„Pokud Praha uzavřela smlouvu na něco, co jí nepatří, nemá to z mého pohledu žádnou právní relevanci. Je to pouze marketingový tah,“ usmívá se radní za Top 09 Eva Vorlíčková.

Na oponentní posudek se stále čeká

Nyní se čeká právě na výsledky znaleckého posudku pozemků. „Minulý týden po opakovaných žádostech došlo k tomu, že společnost, která posudky zpracovává, dostala na místo a provedla zaměření. Mám slíbeno, že posudky budou v co nejkratší době připraveny,“ vysvětluje radní.

Čas je přitom pro samotné fotbalisty i fanoušky Bohemians 1905 nyní hodně neúprostný. Už k 30. listopadu by se totiž měl klub z Ďolíčku stěhovat.

„Chce-li nějaký politický klub svolat zastupitelstvo do konce tohoto volebního období, musíme se rozhodnout do konce tohoto týdne,“ plánuje si harmonogram následných událostí starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

V pondělí si navíc magistrát hodlá sjednat schůzku s majiteli stadionu společností Bohemians Real a teprve pak bude zřejmě více jasno o tom, zda se Klokaní proskáčou přeci jen k určité existenční jistotě.

Michal Jurman, Jakub Marek, Magdaléna Medková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme