Fotbalový Baník opouští Bazaly. Na pronájmu stadionu k trénování se s městem zatím nedohodl

Dnes se uskuteční na ostravských Bazalech poslední prvoligový zápas v jejich fotbalové historii. Legendární stadion totiž definitivně uzavře své brány pro fanoušky Baníku po dlouhých 56 letech. To vše kvůli tomu, že se klub s městem nedohodli na nájmu. To, co bude s celým areálem dál a kde bude ostravský klub v budoucnu vůbec trénovat, není v den posledního prvoligového zápasu zatím stále jisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Bazaly

Stadion Bazaly | Foto: Tomáš Adamec

V tomto týdnu se spolu poprvé sešly obě smluvní strany. Úvodní jednání mezi zástupci městského odboru, pod který Bazaly jako majetek města spadají, a klubových představitelů vyvolalo u majitele Baníku Petra Šafarčíka paniku.

Nejvyšší boss klubu naznačil, že by v budoucnu měl platit za pronájem Bazalů až pětkrát větší cenu než teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový Baník opouští Bazaly. Na pronájmu stadionu k trénování se s městem zatím nedohodl

„Oficiální nabídka, pokud ji přepočteme na maximální počet tréninkových jednotek, které na Bazalech mohou všechny naše týmy absolvovat, se pohybuje na úrovni zhruba 15 tisíc za tréninkovou jednotku. Pro srovnání, za ostatní tréninková hřiště platíme od 500 do 1000 korun.“

Pokud by k něčemu takovému skutečně došlo, nezbylo by Baníku nic jiného než se stěhovat i se svými mládežnickými týmy jinam. Přičemž je veřejným tajemstvím, že klub žádný tréninkový areál, který by pokryl jeho potřeby, nemá.

„Dá se předpokládat, že Bazaly od 1. července nebudou sloužit Baníku a zřejmě nebudou ani nadále sloužit sportu. Neumím si představit jiný sportovní klub, který by byl schopen akceptovat takové podmínky, které město za pronájem stadionu Bazaly nabízí,“ upozorňuje Petr Šafarčík.

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská schůzku potvrdila, ovšem naznačila, že se o finální ceně za budoucí pronájem Bazalů vůbec nehovořilo. Podle ní dostal fotbalový klub dvě nabídky, jakou cestou by se mohl vzájemný budoucí smluvní vztah ubírat.

 

477 vitezstvi

Posted by Bazaly v Ostravě on 28. květen 2015

„Současná měsíční cena pronájmu je 130 tisíc korun a tato částka je poddimenzovaná. Nabídky zazněly dvě. Buď pronajmout Bazaly Baníku za nájemné v ceně znaleckého posudku. Aktualizovaný posudek budeme mít v červnu. Druhá varianta je celý komplex uzavřít a to doby jeho převodu na Vítkovice Arénu,“ vysvětluje Andrea Vojkovská.

Vítkovice Aréna je městská společnost vlastnící zrekonstruovaný stadion Vítkovic anebo hokejovou ČEZ Arénu. V takovém případě by se Baník musel dohodnout na výši nájmu s ní.

Další pohyb událostí se dá očekávat nejdříve za 10 dnů, kdy zasedá městské zastupitelstvo. Do konce června by pak měl padnout definitivní verdikt.

„Do té doby by se Baník měl vyjádřit, která z variant je pro něj zajímavá a kterým směrem chce jít. Pokud se do 30. června nevyjádří, od 1. července nebude platit žádný smluvní vztah mezi městem Ostrava a Baníkem,“ uzavírá mluvčí města Andrea Vojkovská.

Radim Sajbot Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme