Fotbalový klub se odhlásil z první ligy. Přestalo mě to bavit, prohlásil jeho prezident

Slovenská fotbalová liga se na jaře bude pravděpodobně hrát pouze s jedenácti účastníky. Vedení Myjavy, šestého týmu soutěže, se rozhodlo profesionální fotbal opustit. Finanční problémy tým údajně nemá, přesto rozpouští kádr. První posilu od účastníka předkola EL už získal ostravský Baník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jediným Čechem v kádru Myjavy je obránce Petr Pavlík

Jediným Čechem v kádru Myjavy je obránce Petr Pavlík | Foto: Spartak Myjava

„K 1. 1. 2017 odhlašujeme mužstvo z první ligy. S každým z hráčů se vypořádáme podle smlouvy. Všichni dostali všechny výplaty i všechno, co jsme slíbili. Každému hráči pomůžeme při realizaci fotbalové budoucnosti, přestupech do jiných klubů,“ prohlásil prezident Spartaku Myjava Pavel Halabrín na setkání s hráči.

Prezident klubu a zároveň primátor západoslovenského města oznámil, že je znechucen poměry ve slovenském profesionálním fotbale. O sportu prý rozhodují „úředníci, kteří se tváří, že rozumí sportu, ale jen se vezou.“

„Přestalo mě to bavit, přestalo mě to zajímat, přestalo mě to naplňovat. Nevím, proč to máme dělat, pro koho,“ prohlásil Pavel Halabrín. Finanční závazky má klub podle jeho slov vyřešené. Vypořádá se i s osmi stovkami permanentkářů a sponzory, kteří se mimo jiné podíleli na stavbě stadionu.

Situaci bleskově využil Baník Ostrava, který z Myjavy přivedl útočníka Štefana Pekára. Jediným Čechem v kádru byl obránce Petr Pavlík, který v Baníku začínal.

„Je to nejoriginálnější vánoční dárek, který jsem kdy dostal – hledání nového klubu. Takový je fotbalový život, takové věci se stávají. Neberu to tragicky, nejde o život,“ řekl Českému rozhlasu Petr Pavlík.

Reakce na rvačku při zápase

Poslední kapkou prý bylo rozhodnutí disciplinární komise slovenského fotbalového svazu. V posledním podzimním zápase se totiž hráči i členové realizačního týmu zapojili do hromadné šarvátky v závěru zápasu proti Slovanu Bratislava.

Generální manažer a primátorův bratr Peter Halabrín dostal zákaz vstupu do prostor umožňujících styk s delegovanými osobami do konce sezony. Další tři hráči Myjavy si odnesli zápasové tresty.

„Rozhodnutí DK nás přesvědčilo, že nemáme respekt, není úcta k práci a lidé rozhodují tak, jak jim to vyhovuje. Velkou část viny máte i vy. Váš přístup, výsledky, potěšení pro fanoušky to nebylo,“ řekl prezident hráčům.

V příštím ročníku nejvýše ve třetí lize

Podle prezidenta slovenské Unie ligových klubů se Myjava stane prvním sestupujícím, její výsledky v podzimní části soutěže budou anulovány a jaro se bude hrát v jedenácti mužstvech.

„Jejich rozhodnutí nás samozřejmě mrzí. Určitě to není ve prospěch slovenského fotbalu. Čekáme na oficiální písemné stanovisko a pak svoláme zasedání prezidia ULK,“ řekl prezident unie Ivan Kozák.

Myjava ještě před 8 lety hrála čtvrtou nejvyšší soutěž, pak ale bleskově postoupila mezi slovenskou elitu. V loňském ročníku skončila dokonce třetí a zahrála si předkolo Evropské ligy, kde ale vypadla s Rakouskou Admirou Wacker Mödling.

V příští sezoně ale bude hrát přinejlepším třetí nejvyšší soutěž. Pavel Halabrín řekl, že definitivně z fotbalu odejít nechce, opouští jen ten profesionální. Mládežnická a neprofesionální mužstva tak budou pokračovat.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme