Fotbalový rozhodčí Královec píská velké mezinárodní zápasy. Ty v Česku se mu však vyhýbají

Pavel Královec píská prestižní zápasy fotbalové Ligy mistrů, řídí duely kvalifikace a má také šanci dostat se na světový šampionát. Přitom v Česku je tento respektovaný rozhodčí svým způsobem schovávaný bývalou a zatím také novou komisí Poláka Listkiewicze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový rozhodčí Pavel Královec

Fotbalový rozhodčí Pavel Královec | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Je to paradox, Pavel Královec zvládá i důležité mezinárodní zápasy, a jak teď při podzimním hodnocení připomněl zdejší šéf komise rozhodčích Polák Michał Listkiewicz, má také šanci dostat se na světový šampionát. Ale v Česku se mu ty nejdůležitější duely už dlouhou dobu vyhýbají.

Třeba zápas šampiona dvou posledních ročníků, plzeňské Viktorie, ani v této ani v té minulé a ani v té předminulé sezoně nepískal, přitom prý už dávno neplatí, že by sudí neměl být nasazován na duely klubu ze stejného regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S místopředsedou komise rozhodčích FAČR o nasazování sudích na zápasy mluvil reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Zejména u špičkových rozhodčích není možné brát nějakou místní příslušnost. V profesionální soutěži pražští rozhodčí pískají pražské týmy, Miroslav Zelinka pískal Brno na Bohemce, takže to nehraje vůbec žádnou roli,“ říká místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna.

Regionální vazby tedy překážkou nejsou a ani rozhodčí si prý takové požadavky nedávají, aby nepískali zápasy v okolí svého bydliště.

Pokud někdo řídí prestižní evropské soutěže, měl by mít z logiky věci praxi z opravdu "velkých" domácích zápasů, jenže takový - tehdy šlo o derby Sparty a Slavie - řídil Pavel Královec na jaře předminulé sezony.

Trenér Trpišovský nakonec v zimě do Sparty neodejde. Zůstává v Liberci

Číst článek

„Pavel Královec pískal tři zápasy v Lize mistrů a zároveň odpískal dvě kvalifikace mistrovství světa. Potřebuje tedy také nějaký čas na regeneraci. Když se jeho zápasy posčítají, tak jich ve finále s českou i mezinárodní úrovní ze všech rozhodčích odpískal nejvíc,“ dodal Petr Mlsna.

Až na jaře tedy můžeme sledovat, jestli bude mít mezinárodně nejuznávanější český rozhodčí šanci řídit i ty nejdůležitější domácí duely.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme