Fotbalový trenér v Anglii desetiletí zneužíval mladé fotbalisty, pak si vzal sestru jedné z obětí

Anglií otřásá další skandál spojený se sexuálním zneužíváním dětí. Nyní už bývalí fotbalisté popisují médiím i policii své zážitky s mládežnickým koučem Barrym Bennellem, již dvakrát odsouzeným pedofilem. Jako první vystoupil z anonymity někdejší obránce Andy Woodward. Podle něj mohou být obětí i stovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

Andymu Woodwardovi bylo 11 let. Hrál za Stockport Boys na předměstí Manchesteru, když si ho všiml trenér Barry Bennell a pozval ho na trénink na jedno z hřišť Manchesteru City. „Chtěl jsem jen hrát fotbal. Máma s tátou by potvrdili, že kamkoli jsem šel, měl jsem v ruce míč. Myslel jsem, že je to začátek splnění mého snu. Ale byl jsem slabší, ne tak průbojný. A právě na takové se Bennell zaměřoval,“ vypráví Andy Woodward v emotivní zpovědi pro Guardian.

Trenér s pověstí jednoho z nejlepších koučů v Anglii začal zvát talentovaného fotbalistu k sobě domů. Chlapec mu věřil. Jenže právě tehdy začal být pohlavně zneužívaný a zároveň zastrašovaný. „Buď to byly hrozby násilím, nebo k tomu používal fotbal. Mohl mě kdykoli vyhodit z týmu. Vydíral mě celou dobu,“ vzpomíná dnes 43letý muž.

Ve Woodwardových 14 letech se navíc Bennell začal scházet s jeho o dva roky starší sestrou. „Řekl mi, že už si nikdy nezahraju fotbal, když řeknu jediné slovo. Byl jsem vyděšený k smrti, měl nade mnou úplnou moc. Později se jejich vztah dostal na veřejnost a on k nám chodil každý víkend na oběd, tiše jsem trpěl.“ Pro účast v kostele na svatbě svého trýznitele a sestry pak našel jediné slovo – mučení.

Trenér byl už dvakrát odsouzen

Nyní 62letý Barry Bennell je už dvakrát odsouzený pedofil. V roce 1998 byl odsouzen na 9 let za 23 prokázaných sexuálních útoků na chlapce ve věku o od devíti do 14 let v letech 1978–1992. Další, dvouletý trest, dostal vloni. Anglická média ale nepíší, zda je aktuálně ve vězení.

Nyní policie v hrabství Cheshire vyšetřování rozšiřuje. Andy Woodward totiž svým příběhem inspiroval další tehdejší fotbalisty, aby vystoupili z anonymity. Guardian kontaktoval také někdejší talent Steve Walters. Toho prý dodnes trápí zdravotní a psychické problémy.

Policii se údajně přihlásilo dalších šest fotbalistů. „K dnešnímu dni víme o určitém počtu lidí, kteří si přejí mluvit s policií. Jsme ve fázi navazování kontaktu s nimi,“ řekla Guardianu inspektorka Sarah Hallová.

Kolik je obětí?

Andy Woodward ale věří, že obětí bylo mnohem víc. „Kolik je dalších takových jako já? Mluvím o stovkách dětí, které Bennell vybral pro různé týmy. Možná ještě teď, jako dospělí, žijí v hrozném strachu,“ dodává.

Inspiroval ho podobný případ Jimmyho Savila. Bývalý moderátor BBC patřil v s 70. a 80. letech k britským celebritám. Až po jeho smrti v roce 2011 se začalo mluvit o jeho minulosti a promluvily první oběti.

Podle policejní zprávy měl za více než 40 let spáchal přes 200 sexuálních zločinů, z toho 34 z nich bylo znásilnění. Nejmladší obětí mělo být 8 let.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme