FOTO a VIDEO: Migranty v Německu vítají i fotbalisté. Třeba v St. Pauli

Uprchlíci mířící do Evropy nejsou tématem jen pro politiky a evropské instituce. Třeba na některých českých fotbalových stadionech byly k vidění transparenty, které šly ostře proti migrační vlně. Opakem je Německo, kde fanoušci vítají uprchlíky, a to nejen na transparentech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transparenty vítající uprchlíky na fotbalovém stadionu St. Pauli v Hamburku

Transparenty vítající uprchlíky na fotbalovém stadionu St. Pauli v Hamburku | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Fanoušci St. Pauli si mohli během nedávného přátelského zápasu symbolicky podat ruku s příznivci Borussie Dortmund, kteří uprchlíky dokonce vzali na stadion. St. Pauli je v tomto ohledu také hodně aktivní.

„Je to velké téma, i uvnitř klubu to hodně řešíme. Všichni máme stejný názor: uprchlíkům, kteří sem přišli, je třeba pomoci,“ říká drobná slečna a fanynka druholigového St. Pauli, jejíž tričko vyjadřuje, že je ostře proti rasismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Migraci řeší nejen politici, ale různých projevů jsou plné třeba i fotbalové stadiony. Například Sankt Pauli v Hamburku, kde uprchlíky vítají

Na titulní stránce zápasového zpravodaje, který prodává, jsou jen dvě slova „Refugees welcome“, tedy uprchlíci, vítejte. Uprostřed je pak týmový plakát, kde jsou hráči v tričkách se stejným nápisem.

„Ať jsou hranice otevřené, ať si chodí každý, kam se mu zlíbí. Je to trochu utopické, ale ideálem by bylo dosáhnout světa bez státních hranic. Když fandíte St. Pauli, není to jen o fotbale, ale také o názorech a životních postojích. Ve fanklubu jsme hodně aktivní, angažujeme se i v levicové politice,“ vysvětluje Maite, fanoušek St. Pauli.

V černém karavanu si můžete koupit mikinu nebo tričko s vítacím nápisem | Foto: František Kuna

Němečtí fotbaloví fandové, v tomto případě ti z městské části přístavního Hamburku, ale nepomáhají jen nápisy či transparenty. V černém karavanu se symbolem lebky se zkříženými hnáty, jedním ze symbolů St. Pauli, si můžete nejen koupit mikinu nebo tričko s vítacím nápisem, ale rychle dostanete informace, kam případně donést jakoukoli materiální pomoc.

Nápis „Refugees welcome“ je i u kasy stadionu | Foto: František Kuna

„Kluby musí ukázat, že fotbal je fenoménem, který může a dokáže změnit něco i mimo sport. Tohle je možná cesta,“ zamýšlí se fanoušek Holgo a odchází podpořit svůj klub na stadion, kde samolepku „Refugees welcome“ najdete i na sedačce, kelímku od piva či dlaždičkách nad pisoárem.

Simona Bartošová, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme