FOTO a VIDEO: Ve Wembley zpívalo Marseillaisu 70 tisíc lidí. Nebojíme se, vzkázali teroristům

Celkem 71 223 diváků si v úterý večer našlo cestu na londýnský stadion Wembley na fotbalový zápas mezi Anglií a Francií. Čtyři dny po krveprolití v Paříži, při kterém útočníci povraždili 129 lidí, chtěli fanoušci ukázat světu i teroristům, že nemají strach.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jérémy a Sebastien přijeli do Wembley z Toulouse. Chtěli ukázat teroristům, že se jich fotbaloví fanoušci nebojí

Jérémy a Sebastien přijeli do Wembley z Toulouse. Chtěli ukázat teroristům, že se jich fotbaloví fanoušci nebojí | Foto: Jiří Hošek

Britský ministerský předseda David Cameron ve světle pařížských útoků vyzval veřejnost, aby se nenechala zastrašit, aby neměnila nic na svých zvyklostech.

Svou výzvu vztáhl právě i na fotbalový zápas mezi Anglií i Francií. Na tribuny koneckonců dorazil i on sám se všemi svými dětmi a ze svého premiéra si vzala příklad řada anglických otců.

Školák Kian Williams, obdivovatel Waynea Rooneyho, to má s tátou Robertem do Wembley kousek. Jít na zápas s Francií se Robert rozhodl až po pařížském masakru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přátelský zápas Francie s Anglií ve Wembley uctil památku obětí pařížských útoků a ukázal teroristům, že lidé na svých zvyklostech nic měnit nehodlají. Natáčel Jiří Hošek

„Absolutně nemám strach vzít na zápas s Francií svého osmiletého syna. Naše máma nebyla úplně nadšená, že jdeme, ale věřím, že Anglie má ty nejlepší bezpečnostní složky na světě. Je neuvěřitelné, kolik teroristických útoků jsme už za poslední roky zmařili. Je tu více policistů, ale to je teď běžná věc,“ říká a pokračuje:

„Nenecháme padouchy, aby vyhráli. Nedopustíme, aby v nás zaseli strach. Nevinní lidé umírají po celém světě, ale když se to stane u vašeho prahu, tak si zlo teprve pořádně uvědomíte. Bohužel si myslím, že to je jen začátek, že přijdou další útoky. Kian už částečně chápe, co se stalo. Děti v dnešním světě rostou hrozně rychle a vnímají, že jsou všude kolem zlí lidé.“

Hannover se obává útoku teroristů. Úřady zrušily i mezistátní fotbalový zápas

Číst článek

Na průčelí slavné arény se skví národní motto Francie „Svoboda, rovnost, bratrství“. Ostatně bratrství je vidět všude kolem – francouzští fanoušci se snaží anglické kolegy učit francouzskou hymnu Marseillaisu.

„Je to velmi emotivní večer. Vidíme všude kolem úžasnou solidaritu Britů. Opravdu nás to dojímá. O fotbal vlastně nejde. Dnes je nejdůležitější ukázat světu, že se nebojíme, že můžeme žít nejnormálněji, jak to jen za současné situace jde. Někde hluboko ale myslíme na všechny ty lidi, které bezdůvodně zabili,“ popisují francouzští fandové Sebastien a Jérémy, kteří dorazili až z Toulouse.

Chovanec: Česku v souvislosti s hrozbou v Hannoveru nic nehrozí

Číst článek

Ve Wembley to tak byl večer piety, důstojnosti a jednoty tváří v tvář brutalitě a nesmyslné krutosti. A jen fotbaloví statistici si poznamenali, že Anglie nakonec vyhrála 2:0.

Přátelský zápas Francie s Anglií v londýnském Wembley se nesl v duchu piety za oběti pařížských útoků | Foto: Reuters

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme