FOTO: V Anglii postaví unikátní stadion ze dřeva. Navrhla ho stejná společnost jako Masarykovo nádraží

Designéři ze společnosti Zaha Hadid Architects, která představila nový koncept Masarykova nádraží v Praze, uspěla s návrhem na nový stánek anglického fotbalového klubu Forest Green. Aréna, jejíž cena je odhadována na 100 milionů liber, bude světovým unikátem. Hlavním stavebním materiálem totiž bude dřevo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion ve Stoudu vyjde na víc než tři miliardy korun

Stadion ve Stoudu vyjde na víc než tři miliardy korun | Foto: Zaha Hadid Architects

Anglie se pyšní řadou netradičních fotbalových stadionů. Nad Wembley se tyčí ikonický oblouk, z Highbury se zase stal bytový komplex s parkem.

Unikátní stánek teď mají budovat poblíž západoanglického městečka Stroud. Za 100 milionů liber, tedy v přepočtu za víc než tři miliardy, tam vyroste nový domov klubu Forest Green Rovers z páté ligy, který bude výhradně ze dřeva.

„Bude to mimořádná stavba, protože nikdo jiný na světě stadion ze dřeva nemá. Je pro nás důležité, že architekti přemýšlejí nad životním prostředím a stojí si za svými inovativními nápady,“ řekl environmentalista Dale Vince, předseda Forest Green.

Současný stánek New Lawn obklopuje bohatá zeleň. Sám si díky solárním panelům na střechách tribun produkuje pětadvacet procent z celkové spotřeby elektrické energie, shromažďují na něm dešťovou vodu, kterou dál využívají, a použitý jedlý olej recyklují na biopalivo.

Přesto má být nový Eco Park ještě soběstačnější a ekologičtější. „Když jsme stavěli New Lawn, nepřemýšleli jsme tolik nad ekologickými možnostmi. A ty jsou tam omezené,“ podotkl Vince.

Do ochozů nové arény ze dřeva se vměstná pět tisíc fanoušků, ale kapacitu bude možné rozšířit až na deset tisíc sedadel. Záležet bude na úspěších klubu a s nimi spojenou návštěvností.

Stejná společnost navrhla nové Masarykovo nádraží v Praze

Forest Green obdržel přes padesát návrhů od architektů z celého světa. Soutěž nakonec vyhrál ateliér v březnu zesnulé Zahy Hadid. Designerská společnost světově uznávané architektky navrhovala kupříkladu katarský stánek pro mistrovství světa ve fotbale 2022 či akvacentrum v Londýně, kde soutěžili plavci při olympijských hrách v roce 2012.

V Praze tvůrci od Zahy Hadid projektovali Masarykovo nádraží, jak v květnu prezentovala společnost Penta, která pozemky vlastní. První budova by v ulici Na Florenci měla být hotová do roku 2019, celý projekt nejdříve v roce 2023.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme