Francouzi si poradili s Němci a na domácím Euru postoupili do finále

Fotbalisté Francie porazili v semifinále fotbalového Eura Německo 2:0 a probojovali se do finále domácího šampionátu. Předposlední duel letošního mistrovství Evropy rozhodl dvěma góly nejlepší střelec turnaje Antoine Griezmann. Ten nejprve na konci první půle proměnil nařízený pokutový kop a poté v 72. minutě přidal druhý zásah. Francouzi si v nedělním finále zahrají proti Portugalsku, které včera vyřadilo Wales.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouz Antoine Griezmann v souboji s německým Bastianem Schweinsteigerem

Francouz Antoine Griezmann v souboji s německým Bastianem Schweinsteigerem | Zdroj: Reuters

Úvodní poločas zápasu mezi Francií a Německem nabídl divákům atraktivní podívanou s několika střelami na bránu na obou stranách.

Jako první se do šance dostal francouzský útočník Antoine Griezmann, ale jeho střelu ze sedmé minuty výborně vykryl gólman Manuel Neuer.

S přibývajícími minutami ale začali mít navrch Němci, kteří několikrát nebezpečně ohrozili francouzskou bránu. Blízko gólu byl například Bastian Schweinsteiger ve 27. minutě, ale jeho ránu vyrazil Hugo Lloris.

Konec první půle však patřil hráčům ze země galského kohouta. Ti nejprve zahrozili poté, co ve 42. minutě Boateng zachyboval při odvracení míče, čímž poslal do velké šance Oliviera Girouda. Hráče Arsenalu ale výborným defenzivním zákrokem zastavil Benedikt Höwedes.

Krátce před první přestávkou pak po francouzském rohu nešťastně zasáhl míč Schweinsteiger. Rozhodčí jeho provinění okamžitě zaznamenal a nařídil pokutový kop. Penalty se zhostil Griezmann, který ji následně s přehledem proměnil.

Po půli se Francie prezentovala velmi dobrou obranou, na níž Němci jen obtížně hledali recept. Svěřencům Joachima Löwa se navíc krátce po hodině hry zranil bek Jérome Boateng, jehož nahradil Shkodran Mustafi.

Další zkáza pak pro Němce přišla v 72. minutě, kdy si obránci v bílém vybrali slabší chvilku a k míči se dostal Pogba, který nacentroval směrem k německému brankáři. Neuer míč sice vyrazil, ale pouze k volnému Griezmannovi a ten svým šestým gólem na Euru poslal svůj tým do vedení 2:0.

Němci se z gólu rychle oklepali a ihned se začali tlačit do útoku. Úřadující mistři světa se však do konce střetnutí nedočkali ani kontaktního gólu, takže Francouzi mohli začít slavit.

Fotbalisté Francie si finále Eura, ve kterém tentokrát narazí na Portugalsko, zahrají potřetí v historii. V předešlých dvou případech přitom pokaždé slavili titul.

Mistrovství Evropy ve fotbale - semifinále (Marseille):
Německo - Francie 0:2 (0:1)
Branky: 45.+2 z pen. a 72. Griezmann. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Can, Schweinsteiger, Özil, Draxler - Evra, Kanté. Diváci: 64 078.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme