František Rajtoral podruhé překonal únavový syndrom, vrací se v plné síle

Během ligového podzimu neodehrál dohromady ani půlhodinu, přesto patří jeho příběh k tomu nejzajímavějšímu, co první část fotbalové sezony nabídla. Plzeňský fotbalista František Rajtoral podruhé v životě prodělal únavový syndrom a včera pro něj těžký půlrok šťastně skončil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Rajtoral se vrátil v zápase proti Bohemians (ilustrační foto)

František Rajtoral se vrátil v zápase proti Bohemians (ilustrační foto) | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„Když mě to postihlo, přemýšlel jsem, že i skončím s fotbalem. Postihuje to vysoké manažery, doktory, ale moc se o tom nemluví. Není to nemoc, kterou veřejnost moc připouští. Postihuje to každého čtvrtého, ale lidé si myslí, že to je slabost,“ vysvětluje František Rajtoral.

Po letním Superpoháru proti Spartě na čtyři měsíce zmizel z vrcholového fotbalu, což se mu během kariéry stalo už podruhé. Svůj první únavový syndrom pocítil před šesti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Františka Rajtorala se přímo od hráče dozvěděl reportér ČRo Jan Kaliba

„Když jsem měl zkušenost, myslel jsem, že jsem nachystaný, ale nebyl jsem. Řekněte někomu, že jste unavený a dál to nejde. Moc pochopení nezískáte. Lámal jsem to přes únavu a pak člověk může zkolabovat nebo vypnout,“ vzpomíná na nepříjemné pocity fotbalista plzeňské Viktorie.

„Popasoval jsem se s tím, jsem zpátky a věřím, že budu hrát fotbal co nejdéle,“ věří osmadvacetiletý hráč poté, co se symbolicky zapojil do prvoligového utkání už před osmi dny proti Bohemians a na závěr ligového podzimu zvládl teď v Jablonci sedmnáct minut.

Vzhledem k významu zápasu a nerozhodnému stavu, za kterého nastupoval, rozhodně nešlo o žádnou dobročinnost vůči navrátilcovi.

„Prožil těžké období a postupně se vrací. Je plný dobré nálady, chová se naprosto skvěle, překonal všechny potíže a má motivaci. Jsem rád, že se hráč nesporně vysokých kvalit vrací,“ vítá uzdraveného Rajtorala zpátky mezi užitečné a důležité hráče plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Nejlepší formu má na dovolenou

Sám fotbalista je rád, že si prvoligovou herní praxi znovu užil ještě před zimní přestávkou. „V plné síle už jsem měsíc, takže jsem čekal, kdy mi trenér dal šanci. Děkuju mu, že mi dal předtím 5 minut, teď víc času. A do zimní přípravy jdu v plné síle.“

Jenže zimní příprava začne plzeňským fotbalistům až po Novém roce a do té doby František Rajtoral může svou výbornou kondici, na které při snaze vrátit se po únavovém syndromu dlouhé týdny pracoval, využít leda při dovolenkové turistice.

„Jedu s přítelkyní do Thajska, takže mám nejlepší formu na dovolenou. Odpočinu si a a 3. ledna začínáme,“ vyhlíží budoucnost teď už zase snad neúnavný a pro soupeře těžko polapitelný krajní obránce nebo záložník podzimního ligového mistra z Plzně.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme