Gólman Barcelony? To je jednou za život, těšili se žáci pražské školy z ter Stegena

Němečtí fotbalisté jsou zřejmě i mistry v umění naklonit si lidi v zemích pořádajících velké turnaje. Loni při světovém šampionátu v Brazílii navštívili indiány ze sousedství svého tréninkového kempu a po vítězném turnaji jim věnovali vybavení ze sportovní základny. Teď před mistrovstvím Evropy do 21 let v Česku vyrazili mladí reprezentanti Německa besedovat a hrát fotbal do Německé školy v pražských Butovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz Ligy mistrů ter Stegen a další fotbalisté před Eurem U21 v Německé škole v Praze

Vítěz Ligy mistrů ter Stegen a další fotbalisté před Eurem U21 v Německé škole v Praze | Foto: Jan Kaliba

Kevin Volland, Julian Korb, Phillipp Hofmann a kouč Horst Hrubesch se při úvodní půlhodinové besedě baví stejně a místy i více než mladé obecenstvo.

Nejvíce pozornosti ale poutá Marc-André ter Stegen. Vypráví o Messim, o nedávném triumfu v Lize mistrů nebo o tom, jak mu bylo, když mu zavolali, že ho chce Barcelona.

„Měl jsem štěstí. Když člověk slyší ‚Barcelona‘, je to něco jiného, speciálního - proto jsem tu nabídku přijal. I tak ale bylo těžké loučit se s Borussií Mönchengladbach, kterou mám v srdci. Teď jsem samozřejmě rád, mám za sebou úžasný rok a splnil jsem si dětský sen,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahrát si s vítězem Ligy mistrů se nepoštěstí každému, žákům Německé školy v pražských Butovicích ale ano. Před startem ME do 21 let tam zavítali mladí němečtí reprezentanti

„Je to skvělá zkušenost, takto si s nimi popovídat. Můžou nás nabudit, získají si u nás sympatie. Myslím si, že to je dobrá věc jak pro ně, tak pro nás. A gólman Barcelony? To se stane jednou za život.“

„Chtěl jsem podpis na botu. Ještě si s nimi zahrajeme, tak snad. Je to obrovská motivace dát mu třeba gól nebo alespoň jesle. Pokusíme se o to,“ smějí se Kristián s Adamem.

Odcházejí na školní hřiště, kde se chystá krátký ukázkový trénink se čtyřmi německými reprezentanty a oni mohou být přímo u toho. Jen trenér Hrubesch aby se modlil, ať se mu těsně před Eurem hráči nezraní.

„Ale ne - však oni vědí, o co půjde, a teď určitě nehrají na sto procent. O tuto návštěvu jsme sami stáli. Chceme, abyste nás v Česku přijali srdečně. A jak vidíte, je to zábava pro děti i pro nás - to je důležité,“ říká.

Vítěz Ligy mistrů ter Stegen a další fotbalisté před Eurem U21 v Německé škole v Praze | Foto: Jan Kaliba

„Pro všechny, kdo byli u toho, to byl skvělý pocit. Pro nás bylo důležité se u vás prezentovat a ukázat, jací jsme. Máme radost, že jsme měli tu možnost,“ doplňuje kouče Hrubesche gólman ter Stegen, když rozdá desítky podpisů a vysmýkne se z obležení slečen a hlavně mladíků.

Všechny zápasy české jedenadvacítky na mistrovství Evropy můžete sledovat na našem streamu Český rozhlas sport nebo v podrobných online reportážích.

„Je to super pocit, hrál jsem zrovna s ním. I za tu chvíli to dodá hodně zkušeností. Pozoroval jsem, jak se pohybují, jak mají první dotek s balonem a tak dále,“ popisuje Filip Tvaroh, který kope za Spartu a českou reprezentaci U-16.

Kluci sice mají na sobě německé dresy, na Euru ale budou podle svých slov nejspíš fandit Čechům.

Jan Kaliba, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme