Guardiola se vrací na Nou Camp. Díky němu vnímáme fotbal jinak, chválí Piqué bývalého kouče

Barcelona a Pep Guardiola, to bývala nerozlučná dvojka, která spolu fungovala dlouhá léta. Pětačtyřicetiletý Španěl s katalánským klubem sbíral úspěchy coby hráč a později i jako kouč, dohromady se na Nou Campu radoval z třiceti trofejí. Ve středu se ale Barceloně podruhé během posledních tří sezon postaví jako její soupeř. Povede tam anglický Manchester City, kde působí od léta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pep Guardiola se ve středu večer „své“ Barceloně znovu postaví jako soupeř

Pep Guardiola se ve středu večer „své“ Barceloně znovu postaví jako soupeř | Zdroj: Reuters

„Tenhle stadion je součástí mého života. Jako kluk jsem na něm vyrůstal, pak strávil většinu hráčské kariéry a taky jsem tady trénoval, takže to tu pro mě bude vždycky výjimečné,“ prohlásil Pep Guardiola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pep Guardiola v předminulé sezoně prohrál na půdě Barcelony s Bayernem Mnichov 0:3. Měnit kvůli tomu svou ofenzivní taktiku ale nechce

A výjimečná je každá jeho návštěva také pro Barcelonu a její fanoušky. Právem je klubovou legendou. Jako hráč i kouč vyhrál všechny významné soutěže a hlavně: jako trenér vybrousil k dokonalosti katalánský systém krátkých přihrávek, častého držení míče a vysokého napadání soupeře.

„Myslím, že tu Pep zanechal velkou stopu, můžeme mluvit o Barceloně před ním a po něm. Od jeho příchodu vnímáme fotbal jinak než do té doby, on změnil klubovou historii. Mám pro něj jen slova chvály, dal nám strašně moc,“ řekl obránce Gerard Piqué.

Španělský reprezentant je jedním z pěti Guardiolových svěřenců, kteří v Barceloně stále hrají. Před rokem a půl už na tým vedený svým bývalým stratégem narazili, v semifinále Ligy mistrů vyřadili Bayern Mnichov. Na Nou Campu ho porazili jasně 3:0.

Teď s Manchesterem City ale kvůli tomu Guardiola defenzivnější taktiku připravovat nehodlá. „Změnit způsob uvažování, způsob, jakým milujete hrát fotbal, jen kvůli jednomu zápasu, to nejde. Hráči by mi nevěřili,“ slíbil Guardiola ofenzivní podívanou i od Manchesteru City.

Od Barcelony se to ve středu ve 20.45, kdy v Champions League Citizens hostí, očekává samozřejmě – tak ji to totiž Guardiola sám naučil. Teď má ale na lavičce anglického klubu problém – třikrát v řadě s ním nevyhrál.

Kompletní program středečních zápasů skupin Ligy mistrů (20:45):

Arsenal - Ludogorec
Barcelona - Manchester City
Bayern - PSV Eindhoven
Celtic - Mönchengladbach
Dynamo Kyjev - Benfica
FK Rostov - Atlético Madrid
Neapol - Besiktas
Paris Saint-Germain - Basilej

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme