Haindlová: Žena patří k českému fotbalu míň než pivo a klobása

S diskriminací žen ve fotbale se osobně setkává už několik let. Markéta Haindlová, právnička v oblasti sportovního práva a bývalá předsedkyně odvolací komise Fotbalové asociace České republiky, se snaží proti neřestem v českém fotbalové prostředí bojovat. Lidé ale podle ní považují spoustu věcí, které jsou jinde vyloučené, za normální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Haindlová

Markéta Haindlová | Foto: Martin Svozílek

Co jste říkala na výroky sparťanů Tomáše Koubka a Lukáše Váchy vůči rozhodčí Lucii Ratajové?

Pod emocemi, tlakem a při rozčilení řeknou lidé různé věci. Nestává se to jen v Česku, ale i v kulturně noblesnějších zemích. Souvisí to s tím, že jsme postkomunistická země a na ženu je tady nahlíženo, řekla bych, tradičním způsobem. Žena v našem kulturním prostředí má roli v kruhu rodinném a těžko se prosazuje v mužských rolích.

Jak moc osobně se to dotklo vás?

Já se s narážkami na to, co dělá žena ve fotbale, setkávám taky, a to denně. Setkala jsem se tím hned po příjezdu ze Švýcarska před osmi lety. Stejně jako u nás patří k fotbalu pivo a klobása, nepatří tam příliš žena. Je potřeba tohle myšlení změnit, aby k takovým výrokům nedocházelo. Domnívám se, že Sparta se k tomu postavila správně. Ve fotbalovém prostředí je holt menší míra galantnosti a slušnost má posunuté hranice jinam.

Což naneštěstí platí i ve vedení fotbalu…

Bohužel se tady nerespektují mezinárodní pravidla, která fungují všude jinde. Lidé ve vedení fotbalu vykonávají několik funkcí najednou, nefunguje etický kodex, není dobře rozdělená dělba pravomocí, protože FIFA zakazuje, aby lidé ve vrcholných fotbalových pozicích byli politicky aktivní. A když se podíváte na složení výkonného výboru, spíš mi řekněte, kdo tam není politicky aktivní.

Vy osobně ještě máte ambici předsedat Fotbalové asociaci České republiky?

Za situace, která tady teď panuje a se společností, která český fotbal v současnosti vede, ne. Kdybych viděla vůli něco změnit na dlouhou dobu, ne na dva tři roky, pak ano. Systém, který je tady zajetý, lidem vyhovuje, zvykli si na to, že je to takhle normální a v pořádku. Ale není.

Pořád platí, že je fotbal přesným zrcadlem společnosti, jak jste přirovnávala v minulosti?

Je to věčná pravda. U každého pravidla existují výjimky, ale v tomhle případě je to zrcadlo dost věrohodné.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme