Holoubek se ve Spartě formálně přesune do role asistenta. Vypršela mu dvouměsíční výjimka

V Evropské lize postoupil s fotbalisty Sparty do jarní části, v té české ale minimálně v následujícím půlroce hlavním trenérem oficiálně být nemůže. Davidu Holoubkovi totiž právě v pátek končí výjimka, díky které tuhle funkci mohl plnit dva měsíce po odvolání Zdeňka Ščasného. V zápisech tak bude uváděn v roli asistenta, coby hlavního kouče budou Pražané zapisovat Zdeňka Svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Holoubek se Spartou vyhrál v Evropské lize všechny čtyři duely

David Holoubek se Spartou vyhrál v Evropské lize všechny čtyři duely | Zdroj: ČTK

Situace je trochu paradoxní. Zatímco řádům Evropské ligy stačí, aby Holoubek profesionální licenci studoval, v domácí lize ji musí mít dokončenou – předtím může dostat jen onu dvouměsíční výjimku.

„Z formálního hlediska je to tak, že v zápise o utkání bude jako hlavní trenér uvedený Zdeněk Svoboda. Bude to platit pro zbývající tři zápasy, dva ligové a jeden v Evropské lize,“ vysvětlil tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Licenci nemám, vím o tom, studuji ji, chápe David Holoubek důvody, proč nemůže být v zápisech uváděn jako hlavní trenér

Bez spousty zraněných hráčů sice Holoubek v nejvyšší české soutěži ze šesti zápasů vyhrál pouze tři domácí proti outsiderům, v Evropě ale naopak nezaváhal ani jednou a Spartu dovedl i k cenným vítězstvím nad Interem a Southamptonem.

Ze záskoku, než klub uloví libereckého Jindřicha Trpišovského nebo jiného respektovaného kouče s licencí, se Holoubek díky jízdě Evropskou ligou rázem stal vážným adeptem na trvalé obsazení trenérského místa.

„Licenci nemám, vím o tom a studuji ji. Řády jsou takové, jaké jsou. Těšilo by mě, kdybych mohl být hlavním trenérem a Spartu pořád vést, ale legislativně to asi nepůjde. Uvědomuji si to a respektuji to,“ prohlásil Holoubek.

Pokud chce Sparta šestatřicetiletého trenéra udržet na lavičce jako faktického hlavního trenéra i na jaře, má dvě možnosti. Jednou z nich je stejně jako ve zbytku podzimu obcházet řády s asistentem Svobodou coby oficiálním koučem.

Tou druhou pak najít jakéhosi mentora, s nímž by Holoubek v podstatě vytvořil trenérskou dvojici. V zákulisí se mluví o Václavu Kotalovi, který dříve vedl Hradec, Jablonec nebo Brno a teď je u národního týmu do sedmnácti let.

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme