Horváthovi z kádru Plzně mizí staří kamarádi. Obměna je nutná, přiznává asistent trenéra

Fotbalová Plzeň se snaží o udržení své mistrovské úrovně obměnou kádru a pro trenérského asistenta Pavla Horvátha to znamená posílat z týmu pryč své kamarády a bývalé spoluhráče. Do nedělní proti Spartě půjde Viktoria bez třetiny původní party, která pamatuje první titul z roku 2011 a zároveň vybojovala ještě i ten letošní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Viktorie Plzeň na tréninku, vpředu s růžovými vlasy Martin Zeman

Fotbalisté Viktorie Plzeň na tréninku, vpředu s růžovými vlasy Martin Zeman | Zdroj: ČTK

Dlouho drželo Plzni pohromadě jádro úspěšného týmu, který kdysi poskládal Pavel Vrba. Zbývají ještě David Limberský, Michal Ďuriš, Marek Bakoš a Milan Petržela.

Jako první odnesla postupnou generační výměnu v plzeňském týmu dvojice třicátníků František Rajtoral s Danielem Kolářem, která odešla do Turecka.

„Je to líto vždycky, protože když jste s někým delší dobu, tak se s ním spřátelíte, máte k němu blízko. Potom když odejde pryč, tak je to smutné, ale to je fotbalový život. Člověk nikdy neví, kam ho to zavane, kde může být za půl roků nebo za pár měsíců. Je potřeba brát to tak, jak to je. Myslím, že není problém se potom potkat někde po fotbale, ale teď je ještě kariéra, tak to je potřeba tak brát,“ říká Milan Petržela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedělní zápas proti Spartě hodně napoví, jestli se Plzeň dál dokáže udržet svou mistrovskou úroveň pěstovanou od roku 2011

Ani jeho budoucnost nebyla v jednu chvíli jistá, ale nakonec chytil druhou fotbalovou mízu a dostal novou smlouvu. Dokonce se vrátil i do národního týmu, takže jeho se zatím plzeňská generační výměna netýká a jen se musí smířit s tím, že z kolektivu, který hrál velké zápasy proti AC Milán nebo Barceloně, už mnoho hráčů nezbývá.

Ale ještě hůř se o tom mluví jinému pamětníkovi zmíněných slavných utkání v Lize mistrů, který se převlékl z dresu do trenérské košile.

„Pro mě je hrozně těžké rozdělovat to kamarád trenér, což asi ani nejde. Já jsem ten konec zažil, samozřejmě můj konec byl extrémně povedený. Teď, když vidím, jak kluci z Plzně odchází, tak je mi jasné, že to není úplně příjemné. Ale zrovna Dan s Rajtym mají před sebou ještě pár let kariéry a můžou ty konce dohnat,“ vysvětluje teď už asistent trenéra Pavel Horváth.

Situace je pro něj rozporuplná, ale sám cítí, že je potřeba tým odměnit. „Bavíme se o tom v trenérském týmu i s vedením, že je potřeba kádr obměnit. Pokud chceme Plzeň udržet tam, kde je a kam patří, tak je to nevyhnutelné a čas nejde zastavit. Přijdou mladší, dravější a lepší kluci,“ uzavřel Horváth.

Mladší a dravější, to zřejmě k Tomáši Poznarovi nebo Martinu Zemanovi sedí. Jestli budou pokračovatelé původní plzeňské party lepší, to může odhalit i nedělní ligový hit proti Spartě.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme