I proti Spartě se útočí. Fotbalová liga je nejvyrovnanější v historii

Do čela fotbalové Synot ligy už se po osmém kole prodrali oba největší favorité, Plzeň i Sparta. Zatím se ale nedá mluvit o žádném suverénním postavení dvou nejlepších klubů posledních let. Fanoušci mohli zaznamenat jeden z nejvyrovnanějších úvodů nejvyšší domácí soutěže v éře samostatného Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Malinský (v bílém) znovu úspěšně utíká sparťanskému obránci Kadeřábkovi

Tomáš Malinský (v bílém) znovu úspěšně utíká sparťanskému obránci Kadeřábkovi | Zdroj: ČTK

Není to tak dávno, co tehdy nový kouč plzeňských fotbalistů Miroslav Koubek popíchl zřejmě nejenom některé slávisty. Po nečekané porážce na hřišti svého bývalého zaměstnavatele v Edenu prohlásil, že na tom viktoriáni budou určitě v konečné tabulce lépe než právě sešívaní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyrovnaný úvod ligy, to je téma pro Jaroslava Plašila

Šlo možná o lehkou provokaci, ale rozhodně ne žádné přehnaně odvážné tvrzení. Kvalita kádru těch nejlepších se dříve nebo později projevuje a jenom nadšením a bojovností nejde dlouhodobě sportovní kvalitu obelstít.

„Myslím, že dřív nebo později se to oddělí. K tomu určitě dojde,“ tuší. Slova kouče Miroslav Koubka se dají opravdu i velice letmým průzkumem historických tabulek doložit.

Bodový rozdíl mezi prvním a desátým celkem tabulky je po osmém kole zajisté pokaždé mnohem menší než na konci ligového ročníku, takže se dříve nebo později začnou rozestupy mezi jednotlivými celky zvyšovat.

Bohemka překvapila pěkným fotbalem

Zatím se ale fanoušci těší z nejvyrovnanější sezony v české éře, vždyť tak chudý bodový zisk neměl v této fázi soutěže vedoucí tandem minimálně posledních 15 let.

„Je to samozřejmě překvapení. Proti Spartě se snaží týmy hrát aktivně a nenechat ji hrát. Tenhle rok se liga srovnala, dojde samozřejmě k nějakým výkyvům, ale pro fanoušky to je dobře,“ myslí si trenér Bohemians Roman Pivarník.

Jen předminulá sezona byla té současné trochu podobná, tehdy ztrácelo po osmém kole desáté Slovácko na vedoucí Plzeň a Jablonec 7 bodů, teď mají desátí baníkovci jen šestibodové manko na první příčku.

„Ještě není ten správný čas říct, že se to vyrovnalo. Týmy jako Teplice hrají velice dobrý fotbal. A třeba Bohemka mě překvapila, hrála mnohem lepší fotbal než Slavia,“ všímá si fotbalový fanoušek z Plzně Stanislav.

Jihlavští fotbalisté prohráli s Příbramí a jsou v tabulce 1. ligy poslední | Foto: ČTK

Právě na těchto dvou týmech z Vršovic se dá také dobře sledovat, jak se dá při velké vyrovnanosti soutěže stěhovat euforie a zklamání z jednoho celku na druhý. Zatímco klokanům vstup do sezony nevyšel, prohráli první dva zápasy, teď se i díky výhře v derby drží v tabulce jen těsně za těmi nejlepšími.

Naopak slávisté, kteří po skvělém úvodu vedli tabulku, jsou najednou v její polovině. „V prvních zápasech měli zápas chuť a zápal, ale jako kdyby teď viděli, že do toho musí dát celé srdce, a najednou se to vytratilo,“ posteskl si Karol.

Ten jezdí až ze Slovenska pravidelně na všechny zápasy fotbalové Slavie, kterou čeká o víkendu další derby, tentokrát to nejslavnější proti Spartě. I tam se může ukázat, jak moc je nebo může být v tomto ročníku Synot liga vyrovnaná.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme